Прости начини да научите детето си как да работи с парите

23.08.2016, 12:45

Започнете, когато са още малки

   
 
Прости начини да научите детето си как да работи с парите

Децата порастват неусетно и уроците, които им даваме са жизнено важни за тяхното развитие като възрастни хора. Парите са задължителна част от ежедневието ни и когато става дума за тях трябва да сме изключително внимателни.

За много хора темата за финансите често е неудобна за обсъждане, а други са несигурни в даването на напътствия. Предлагаме ви няколко полезни съвета как да научите децата си да разполагат с личните си финанси.

Използвайте пари в брой  

Дейности като пазаруването могат много лесно да запознаят детето ви с цялостната идея на парите. Когато плащате на ръка можете да подтикнете детето да преброи сумата заедно с вас. Купоните за промоции също са добра идея, както и умението да се сравняват различните стоки според количество, качество и цена.

Създайте банкова сметка

Когато децата ви спестят или изкарат известна сума пари можете да откриете банкова сметка на тяхно име. Това ще ги накара да се почувстват по-отговорни и ще ги запознае добре с банкирането и всичките му процеси.

Измислете определена цел, за която да се пестят пари

По този начин децата ще имат определено място, в което ще събират пари за нещо, което много искат. Колкото по-въодушевени са за крайната цел, толкова по-умело ще боравят с бюджета си.

1767649

Поощрявайте го да дава

Поговорете с детето за благотворителността. Посъветвайте го всеки път когато получава някакви пари да отделя малка част от тях за кауза, която би подкрепило.

Обсъдете рисковете, до които води тегленето на кредит

В днешно време кредитните компании стават все по-измамни и често сумата, която сте изтеглили се оказва много по-малка от тази, която трябва да върнете. Обяснете на детето, че това допълнително би го затруднило, в случай че иска да вложи пари в нова кола или пък дом.

Предложете помощ от специалист

Някои семейства разполагат с финансов съветник или адвокат. Компетентната личност може да предразположи подрастващите за разговори дори и в бъдеще. Много професионалисти създават специални събития, на които можете да заведете децата си.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ