Обръщайте внимание на обучението на детето си

13.12.2011, 12:10

   
 
Обръщайте внимание на обучението на детето си

Напълно осъзнаваме, че един ден не ни е достатъчен. За нищо. Винаги има неща, които остават несвършени. Едно от тях, за съжаление обаче е, че не обръщаме достатъчно внимание на децата си. И игрите, и забавленията вкъщи са едно, но колко време реално отделя един родител на обучението на детето си? Някои бащи реално нямат никакво време и напълно оставят грижата за училището на децата на майките. Но колкото и да сте заети, би било много полезно да се интересувате от обучението на детето си.

За да направите това, трябва да планирате времето си още по-добре. Можете да водите детето до училище или да го взимате след часовете. Прекарвайте известно време, може да е половин час, но помогнете на детето си с домашните. Не само, че ще имате невероятната възможност да се запознаете с родната образователна система, но ще знаете и как детето ви усвоява материала. Имайте предвид, че за вас може би е трудно да се връщате към този материал, но за него е още по-трудно, защото се сблъсква с него за първи път.

Отделете и малко време, за да разговаряте с учителите на детето. Това не означава, че трябва всеки ден да висите в училището и да дебнете учителите с думите: "Ами моят Жорко? Как се представя? Той ли е най-умният в целия клас?" Най-малкото, което можете да направите е да не пропускате родителските срещи. Тогава разговаряйте с учителите на детето си и не пренебрегвайте това, което ви казват.

Не разчитайте само на обучението в училище. И тук нямаме предвид да запишете дъщеря си на всички възможни частни уроци и курсове – баскетбол, английски, балет, пиано, италиански, куклен театър и т.н. Просто обърнете внимание на интересите и талантите на детето си. Да, ясно е, че докато децата са малки те постоянно променят интересите си, но ако наблюдавате, че детето ви много бързо и по-лесно от другите деца усвоява материята по английски, насърчете го да учи езика. Ако видите, че е музикално и постоянно иска да пее, запишете го на уроци по пиано или пеене например. Въпросът е да обръщате внимание на развитието на детето си, защото може и от най-първите му занимания да се роди бъдещата му кариера един ден. За пореден път обаче ще отбележим, че не трябва да се изпада в крайности или да избивате собствените си комплекси върху детето си. Има бащи, които като деца са искали да станат футболисти, например, но това не се е осъществило. И когато те станат бащи, на момчета, правят всичко възможно синовете им да сбъднат тяхната мечта.

Относно обучението на детето ви е важно и да го насърчавате да чете. Купувайте му книги – от класическите детски книги, приключенските, до детските енциклопедии. Вече никой не може да се оплаче, че на пазара няма достатъчно и най-разнообразен избор.

За да осъществите обаче всички тези неща, на първо място трябва да познавате детето си и да го изслушвате. А тук отново се връщаме на въпроса с времето. Колкото и да сте заети, помислете, че ако нямате време за децата си, които са най-важното нещо в живота (както твърдят всички нормални родители), то за какво имате време?!

Източник: Fathers.com

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ