Как да спорим конструктивно с половинката си?

01.08.2018, 19:00

Съвет от експерт

   
 
Как да спорим конструктивно с половинката си?

Нека си го кажем, както си е - трудно е да си представим връзка без караници. Споровете между двама влюбени със сигурност са далеч от нещо чудесно. От дребните раздразнения до онези дълбоки несъгласия, които просто никога няма да умрат, съществува само един начин да се достигне до възможно най-плодотворния резултат. 

Специалисти в комуникацията от университета в Оклахома са провели проучване как да превърнем лошите караници в "добри". За целта трябва да направим и съответното разграничение - кои караници са "лоши" и кои "добри"? За "добри" караници се приемат тези, които имат продуктивен резултат, т.е. предлагат се решения, вместо да се подхожда саркастично. "Лошите" битки, напротив, не са продуктивни, остават неразрешени за неопределен период от време и една от двете страни със сигурност ще прибегне до саркастични атаки, обиди и обвинения. 

2082929

Звучи ли ви познато?

Изследвайки 675 студенти, специалистите откриват, че ключът към добрите спорове е концепция, която те наричат "взаимозависимост на спора". Това е, когато и двамата участници в "битката" третират несъгласието като нещо, което те могат да решат заедно с общи усилия, вместо да се тормозят взаимно кой е виновникът.

С други думи, двойката трябва да смени позицията си на насочени един срещу друг с кооперативна гледна точка. Вместо съревнование, превърнете проблема в препятствие. 

2082931

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ