Как да се справите с нервните избухвания на детето си

08.06.2016, 17:30

Винаги има такива

   
 
Как да се справите с нервните избухвания на детето си

Родителите на вече по-големи деца, надраснали бебешката възраст, сигурно вече са се сблъсквали с чудото на нервните изблици. Останалите тепърва ще се сблъскат. Независимо от това колко търпеливи и добри родители сте, в такава ситуация е трудно да запазите самообладание. Просто в този момент и вие самите се ядосвате и има нужда някой да успокоява вас, а пък вие трябва да успокоите детето си и става истинска каша. Викове, крясъци, мятане по пода, скубане на коси, ритане и мазане на сополи. Семейна идилия в пълния ѝ блясък.

Даже да не вярвате, има някакви начини, по които можете да облекчите тази болка. Нужно е да се запознаете с тях и най-вече да имате търпението да ги приложите.

Безразличие

Детето ви изпада в драма, а какво трябва да направите вие - да се преструвате, че нищо не се случва. Просто продължавате да правите онова, което правите и не му обръщате внимание. Изчакайте да премине. Трудното в тази ситуация е, че трябва да останете с каменно изражение, да не си изпускате нервите, да не крещите, да не казвате нищо. Ако методът подейства, детето ви само ще дойде при вас, след като спре да се тръшка. И в този момент не бива да изпускате нервите си. Престорете се, че нищо не се е случило, защото такива избухвания нямат място във вашия дом.

Разсейване

Този метод се радва на най-голяма популярност и наистина работи. Щом видите, че детето изпада в драма, разсейте го с някакъв въпрос. Например "Какво прави това дете в рекламата? Хвърчило ли пуска?" или някой по-обикновен "къде ти е носът? Ето го...". Не му казвайте да спре, да се успокои и т.н. Никой не се успокоил от фразата "Успокой се!". Нито дете, нито възрастен.

Заетост

Подобно на разсейването, но накарайте детето да върши нещо. Да ви помогне с покупките от магазина, да сложи млякото в хладилника, да подреди пликовете, намерени в пощенската кутия и т.н. Заетостта с някаква "важна" дейност ще го накара да забрави защо е щяло да се сърди.

Твърдост

Това не значи грубост. Не означава да се развикате и да набиете детето. Хванете го за ръката, ако трябва го вземете на ръце и го занесете вкъщи.

Наказание

Ако детето ви направи сцена по време на вечерната разходка, следващата вечер го оставете без такава. Целта е да разбере, че ако не се държи добре, едно удоволствие ще му бъде отнето. Ако пък драмата е, че не иска да си събира играчките, вие ги съберете, но не му ги давайте известно време. Имайте предвид, че този подход действа при деца на и над 3-годишна възраст.

Нежност

Ето това е най-приятният възпитателен метод. Гушнете и целунете детето си, припомнете му, че го обичате. Така, най-вероятно, и вие ще се успокоите. Ако не, погалете детето по главата, спомнете си какви сте били на неговите години и идете да си изпиете валериана.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ