Как да говорите на децата си, за да станат по-успешни

07.07.2016, 18:45

Не бъдете скучни традиционалисти

   
 
Как да говорите на децата си, за да станат по-успешни

Докато очаквате дете, можете да прочетете десетки книги, които ви казват какво и как да очаквате, но малко са полезните четива, които могат наистина да ви кажат как да възпитате детето си, така че то да стане по-успешен човек. Изказът има огромно значение за това, както и начинът на мислене.

Ще ви покажем разликата между общоприетия традиционен и мъдрия начин на мислене.

Традиционният начин на мислене се гради на идеята, че нашите интелект, личност, способности са статични и са ни дадени по природа.

Мъдрият начин на мислене е за тези хора, които не се страхуват да се сблъскват с проблемите, които виждат поражението не като следствие от собствената си глупост, а като причина за развитие и нови възможности.

Ето няколко прости примера за разликата между двата начина на мислене. Детето трябва да бъде оценявано не за таланта му, а за способността му да учи.

Когато детето ви чете:

Традиционен начин на мислене: Толкова си умен!

Мъдър начин на мислене: Толкова се постара да се научиш да четеш и сега вече можеш. Браво на теб!

Когато детето ви подреди пъзел много бързо:

Традиционен начин на мислене: какво умно дете!

Мъдър начин на мислене: извинявай, че ти изгубих времето с толкова лесен пъзел, ще трябва да намерим някой по-труден, ще се справим и с него, нали?

Когато детето ви се представи добре на изпит:

Традиционен начин на мислене: Чудесно! Браво на теб!

Мъдър начин на мислене: Решил си вярно цели 80% от теста, това е похвално, ако поработиш още малко, утре сигурно ще решиш 100% вярно.

Може и да не виждате голяма разлика между двата подхода, но те имат различно влияние върху психиката на детето и неговото бъдещо развитие.

Ако хвалите детето за талантите, които има, то ще ги приеме като даденост и ще очаква цял живот да получава нещата, защото е талантливо. Когато поощрявате способността му да учи и да се развива, то ще го прави и в бъдеще и няма да се разочарова от най-малкия неуспех. Затова бъдете много внимателни какъв начин на мислене изграждате у децата си. Бъдете мъдри, а не традиционалисти.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ