Как да балансирате везната Работа – Семейство

04.07.2011, 11:58

   
 
Как да балансирате везната Работа – Семейство

5 основни стъпки

В днешния забързан и напрегнат свят....По-тривиално не можеше да започне този текст, но реално това, което визирам до голяма степен се изчерпва с това клише. Ежедневието ни просто е такова. За това нуждата от съвети за това, как бащите да се справят с времето си, се оказва най-често срещана и най-спешна. Способността да организираме правилно времето си е ключовия фактор за успеха в работата и отличните отношения вкъщи.

Изберете си ден, най-добре днешния, и започнете да придобивате нови навици, които ще ви помогнат да постигнете този принципно труден за постигане баланс между работата и семейството.

Наскоро попаднахме на едно интервю с президента и изпълнителен директор на "Coca-Cola”, Мухтар Кент и бяхме впечатлени от стратегията му. Той е човекът, който успява да ръководи 92 000 работници в над 200 държави по света. Тази огромна отговорност той балансира добре, благодарение на добре плануваното си време. А тайната е проста. Усилията са почти никакви. Отделеното време е само 60 минути.

Едва ли Кент е мислел за философията на Coca-Cola, когато във вестника намира обявата им за работа в отдел продажби и дистрибуция. Славната му кариера в най-голямата компания за безалкохолни напитки в света започва именно така – пътувайки с големите червени камиони в стремежа си да продава най-вкусната черна напитка. Оценявайки дългия път, който е изминал, не с камиона, а метаморфозирайки от продавач в президент, Кент със сигурност най-добре разбира философията на компанията и това да я предаде правилно на света според него е най-голямата му задача.

Ето, за това всеки ден той отделя 15 минути за "по-задълбочени разговори" с журналистите, инвеститорите и заинтересoваните от бизнеса страни, с които да сподели визията за развитие и начин на работа в Coca-Cola.

Изминал територията на САЩ, като продавач, живял във Виена, като вице-президент на региона от Алпите до Хималаите, обиколил целия свят и в последствие превърнал се в главен управляващ директор на Coca-Cola, Мухтар научил колко ценни са приятелите и съветниците.

Макар великия пост, който заема в момента, Кент не забравя, че е обикновен човек и има нужда от съвети. Ежедневно посвещава 10 минути от ценното си време точно на този "ритуал" - да получи съвет от хората, които са спечелили доверието му през тези години на обикаляне.

Един от важните житейски уроци, които е научил по време на работата си в компанията, е да бъде отзивчив, да оценя усилията на хората и да комуникира с тези, които имат нужда да чуят мнението му.

"Ако някой е отделил време, за да ми изпрати наистина смислено съобщение, аз му дължа същото уважение. 20 минути в края на деня постигат точно това, дори ако казвате на отсрещната страна, че ще се свържете с тях по-късно."

Отговорността расте правопропорционално със задълженията и Кент не е изключение в случая. За да запазва идеите си, впечатленията си и всяка възможна градивна мисъл, президентът на Coca-Cola разчита на малкия си черен тефтер. След всяка бизнес среща той отделя 5 минути на физическия акт да пренесе върху хартията очакванията си и нещата, които трябва да свърши. Според него по този начин косвено предава "послание на екипа си за това кой е отговорен и как желая нещата да бъдат изпълнени".

До тук мислим, че първите четири стъпки могат не само да доведат до успех в работата, но и биха били от полза вкъщи. Водете разговори за връзката и отношенията си с близките хора, съветвайте се, водете си дневник и бъдете отзивчиви и отговорни. Това са страхотни навици за бащи.

Петият "закон" на Кент, обаче, привлече най-силно вниманието ни. От дългогодишния си брак с Дефне Кент, от която има две деца, милионерът е научил, че трябва да отделя поне 10 минути, в които да поддържа връзка със семейството си, дори докато е на работа. Точно толкова са му необходими, за да придобие представа какво се случва с тях и да покаже загрижеността си.

Високите постижения на Мухтар Кент ни вдъхновиха да изпробваме стратегията му и вече сме склонни да се съгласим с него. Той е превърнал петте си прости правила в бизнес закони за милиони. Защо това да не е и вашият начин, по който да тръгнете по пътя на успеха?

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ