8 важни въпроса, на които всеки баща трябва да си отговори

22.04.2016, 16:30

За да имате повече влияние върху живота на децата си

   
 
8 важни въпроса, на които всеки баща трябва да си отговори

Всеки баща има голямо влияние върху живота на децата си. А това не е отговорност, към която трябва да се подхожда лековато. И за да бъде това влияние по-скоро положително, отколкото отрицателно, то няма да е зле да си отговорите на няколко важни въпроса за бащинството.

Давам ли им добър пример?

Харесва ли ви или не, децата ви постоянно гледат от вас. Трябва да приемете, че вече не можете да направите нищо просто ей така, то ще бъде видяно и тълкувано от децата ви. Замислете се дали всичко, което правите, особено в тяхно присъствие, е добър пример. Псуването на всеки светофар, рязкото скачане на спирачките, пиенето на Coca-Cola и яденето на шоколади добър пример ли са.

Показвам ли им любовта си?

Майките по принцип нямат проблеми с демонстрирането на любов към децата си, понякога дори прекаляват с лигавщини, но при мъжете нещата стоят по друг начин. Ние не сме свикнали постоянно да казваме на близките ни хора, че ги обичаме. Когато става дума за децата ни обаче, трябва да намерим начин да им показваме, че ги обичаме и ни е грижа за тях.

Участвам ли достатъчно в живота на децата си?

Първо си дайте сметка колко често и за колко време ви виждат децата ви. И когато ви виждат, занимавате ли се с тях достатъчно. Ако знаете на колко години са децата ви, какви са интересите им, с какво обичат да играят, значи най-вероятно участвате дейно в живота им. Ако пък и играете заедно с тях, нещата ви се получават наистина добре.

Помагам ли им да бъдат уверенеи в себе си?

Поощрявайте детето си да бъде независимо и само да взима решения. Това ще му помогне да израсте уверено.

Уча ли децата си да имат собствено мнение и да го изразяват?

Децата трябва да се научат, че когато нещо не им харесва или към тях са се отнесли несправедливо, те трябва да изкажат мнението си и да се защитят.

Мога ли да му позволя да се провали в нещо?

Родителите са особено загрижени децата им да не се провалят в нещо. Ако постоянно пазите детето си от всичко обаче, то няма да се научи как да се изправя след провал. А провалът учи на много. Затова трябва да имате силата да позволите на детето си да изпита това поне веднъж.

Уча ли ги на уважение?

Децата няма как да се научат на уважение и морал, ако не ги възпитат родителите им така. На уважение се учи не с думи и лекции, а с действия. Затова най-добрият начин да научите децата си на това отношение е да се държите добре с майка им, с приятелите и роднините си и със самите тях, изобщо с всички хора от вашето обкръжение.

Уча ли ги на труд?

Ако вие сте от хората, които не ценят труда и си мислят, че винаги могат да минат между капките, а друг да свърши работата, то и децата ви ще възприемат това отношение. Когато искате да ги научите на труд, помолете ги да ви помогнат за поправката на някой стол вкъщи например и после ги възнаградете за положения труд.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ