5 грешки, които разведените родители правят

06.06.2016, 09:30

А не трябва

   
 
5 грешки, които разведените родители правят

Никой няма да ви съди, ако се разведете. В крайна сметка, ако не обичате жената до себе си, не е нужно да се измъчвате и да живеете с нея насила. Нещата малко се усложняват, ако имате дете, но това не означава да не се развеждате заради него. По-вероятно е синът ви или дъщеря ви да са по-нещастни, ако живеят с родители, които не се обичат и непрекъснато се карат, отколкото да имат разведени родители.

Ако все пак окончателно сте решили да се разведете, не допускайте следните грешки:

1. Използвате детето като посредник

Много родители се опитват да си комуникират чрез децата си, решавайки проблема с личното общуване. Само дето така детето страда. Ако толкова не желаете да си говорите, използвайте имейли - така ще имате и писмено доказателство, ако по-натам възникнат някакви сериозни проблеми. Най-важното е да пазите емоциите на децата си.

2. Използвате друг човек като посредник

Дали ще е ваш приятел, родител, терапевт - няма значение. Грешка е да изпозлвате когото и да е като защитна стена от бившата ви съпруга. Не забравяйте, че вас ви свързва детето ви и заради него трябва да намерите начин да си говорите човешки.

3. Да не се опитате да разберете детето си

Децата имат нужда да знаят, че техните родители ги разбират. Слушайте ги и не им казвайте какво да мислят. И никога не критикувайте бившата ви съпруга пред тях, в опит да изтъкнете себе си. Никога не забравяйте, че разводът не влияе само на мъжа и жената, но и на техните деца. И то може би даже повече.

4. Опитвате се да спечелите детето на своя страна

Детето ви не е някакъв трофей, който да трябва да спечелите от своята бивша жена. Не необходимо да се биете или карате за него.

5. Не осъзнавате, че дето ви смята, че сте сгрешили

Така и така вече сте сгафили, не е нужно да се стараете повече. Най-важното е да осъзнаете, че вашето дете смята, че този развод е грешка. Ако не го направите, то може цял живот да живее с вина.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ