11 жизненоважни правила, ако отглеждате момиче

22.06.2016, 16:00

Стягайте се, татковци!

   
 
11 жизненоважни правила, ако отглеждате момиче

Всеки мъж иска да има син, но няма такава любов като тази, която изпитва към дъщеря си. Малките момичета са страхотната сила, която движи татковците да се променят (към по-добро) и да променят навиците и убежденията си. Ако сте баща на момиче, сигурно вече сте се сблъсквали с някои от тези правила, но да знаете само, че колкото по-голяма става дъщеря ви, толкова по-трудно ще ви е на вас като неин баща.

Гримовете

Колкото и малка да е вашата госпожица, сега вече ще ви се налага да се спъвате не само в червилата и спиралата на майка ѝ, но и в гримовете на дъщеря ви. Може изведнъж да се почувствате като аутсайдер в свят на руж, сенки и лак за нокти. Но не се учудвайте, ако малкото ви момиче ви помоли да ѝ направите плитка, да ѝ лакирате ноктите или изяви желание да лакира вашите, за да се научи как се прави. Тежка е ролята на бащата.

Женските разговори

Дано не сте самотен татко, защото ако сте, на вашите плещи ще падне товарът да проведете типично женските разговори с дъщеря си - тези за цикъла, за пубертета, за момчетата, контрацепцията и нежеланата бременност. Късмет!

Преждевременно порастване

Имайте предвид, че сега светът върви с такива темпове, че децата узряват много по-рано и бързо за някои неща, отколкото е било по времето, когато ние сме били деца. Вашата задача като родител е да ограничите лошите страни на този процес. Трябва да установите границите - вечерен час, прилично облекло, наказания без мобилен телефон и т.н.

Уважавайте и обичайте майка ѝ

Най-хубавият пример, който можете да дадете на дъщеря си за отношенията между мъжа и жената, е вашето отношение към вашата жена. Уважавайте я, ценете я, обичайте я и дъщеря ви ще научи, че това трябва да търси в мъжете, когато порасне.

Научете я да цени парите

За да не зависи от някой друг след време, а да разчита на себе си.

Внимавайте как говорите за тялото си пред нея

И не се разхождайте гол навсякъде вкъщи в присъствието на малката си дъщеря. Да, научете я каква е разликата между мъжкото и женското тяло, тя трябва да знае, но това не означава да показвате нагледно всеки ден какво представлява мъжкото тяло.

1732800

Похвалете я

Когато е направила нещо хубаво, когато ви е послушала за нещо или е избрала сама какво да си облече, похвалете я за избора ѝ. Това ще ѝ вдъхне самочувствие.

Установете граници в отношенията си с другите хора

По този начин ще възпитате дъщеря си до каква степен да допуска хората до себе си, на кои хора може да се разчита и на кои не, кои заслужават доверие и кои могат да ѝ бъдат приятели.

Следвайте мечтите си и работете за тях

Малкото ви момиче трябва да разбере, че ако иска нещо много силно, не трябва да се отказва от него, дори някой ден да има семейство и деца. 

Научете я да бъде умна и разсъдлива

Много лесно звучи, много трудно може да се направи. Но се постарайте да ѝ кажете какво искат мъжете от жените и как да се предпази от това да бъде използвана и наранена.

Научете я да се защитава

Оставете женските разговори на майка ѝ, а вие я заведете в залата и я научете как да се бие, но с цел защита. Все пак не искате дъщеря ви да започва да раздава ритници и юмруци на всички деца в училище и да ви викат всяка седмица при директора. Тренирайте с нея за здраве и за да се научи да се защитава. Съвсем скоро тя ще ви бъде благодарна за това.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ