10 грешки, които родителите допускат относно съня на детето

30.03.2016, 11:00

Поправете се!

   
 
10 грешки, които родителите допускат относно съня на детето

Много родители изпитват трудности да накарат детето си да си ляга вечер. Това води до още по-големи проблеми със съня на малчуганите. Затова вижте дали не допускате някои от следните грешки и се поправете навреме.

Пропускане на вечерния тоалет

Понякога може да ви мързи и да пропуснете ритуалите преди сън на детето ви. Това няма да му хареса. Всеки човек се нуждае от време организмът му да се настрои за сън. Къпането, миенето на зъбите и т.н. са част от тази настройка. Както това е нужно на вас, така е необходимо и на децата ви. Затова не пропускайте миенето, масажа и всички съпътстващи занимания, които трябва да извършите преди да сложите детето да спи.

Пренебрегване на знаците, че на бебето му се спи

Може и да не е дошъл часът, в който обикновено слагате детето си да спи, но то започва да се прозява или да мрънка и нервничи, твърде вероятно е да му се е доспало. Не го мъчете, не го карайте да чака, докато свърши мачът или си изпиете бирата. Това е бебето ви, а не жена ви, тя може да чака, то - не. Гушвайте го, пейте приспивни песни и го слагайте да спи.

Създавате пречки за съня на бебето

Когато е 3 през нощта и сте уморени, сте готови да направите всичко, за да може бебето ви да заспи. Да го люлеете на ръце, да му пеете, да го вземете при вас в леглото. Това не са лоши неща, но ако продължат и след третия месец на бебето, те се превръщат в рутина, в неща, без които бебето няма да може да заспива занапред. Затова, упражнявайте спокойно тези активности, но не оставяйте детето напълно да заспи по време на тях. Пейте му и го полюлейте, за да се успокои, но после го оставете в леглото да си заспи само.

Преместване от бебешката кошара в голямо легло твърде рано

Оставете го да спи в кошарата до около 2-годишна възраст. После направете прехода плавно. Или махнете решетката, или я пуснете надолу, за да може детето само да се катери и да слиза от леглото. И чак след това преминете към по-голямото легло за спане.

Слагате го да спи, където и да е

Не буквално, но, когато сте излезли някъде и на бебето му се доспи, какво правите - слагате го в количката, в столчето за колата или другаде, за да подремне. Понякога това е ок, но този сън не е достатъчен за вашето бебе. То се наспива пълноценно в подходящата атмосфера и вие трябва да му осигурите такава.

Слагате го да спи по различно време всеки ден

Бебетата обичат еднообразието и стриктния режим. За да се наспива детето ви най-хубаво, слагайте го да спи всеки ден по едно и също време. Иначе сънят му се разстройва и то става раздразнително. Понякога родителите не могат да преценят правилно и слагат бебето да спи твърде рано, когато то още не е изморено или твърде късно, когато пък вече е преуморено. С еднаквите часове за спане това може до голяма степен да бъде избегнато.

Оставяте го да будува до късно с надеждата, че ще спи до късно на следващия ден

Утре е събота и вие искате да си поспите. Е, да, ама не. Вътрешният часовник е голяма сила, която кара малчуганите да се будят всяка сутрин почти по едно и също време. Така че, ако оставяте детето си да стои до късно вечерта, на следващия ден то няма да спи повече, но ще е преуморено.

Взимане на бебето при вас през нощта

Ясно е, че когато бебето ви събуди посред нощ, не сте готови да взимате много мъдри решения, взимате най-лесното решение - да го вземете да спи при вас. Това обаче не е добре нито за вас, нито за детето. Особено ако преди това е плакало много и това е единственият начин да го успокоите. Така обаче бебето се научава, че ако реве, ще получи каквото иска и започва (умишлено или не) да "изнудва" родителите си за всяко нещо. Да не говорим, че когато бебето спи при вас - вие не се наспивате, жена ви не се наспива и то не се наспива пълноценно.

Майката и бащата не са на едно мнение

Почти винаги е така, но трябва да направите нещо по въпроса. Ако майката каже, че детето трябва да си ляга в осем вечерта, а бащата счита, че то трябва да будува до десет вечерта, няма да изградите здравословни навици за спане на детето си. Решенията за това как да се постъпва в дадена ситуация е добре да коментирате помежду си предварително, а не когато и двамата сте изнервени, а бебето ви се къса от рев.

Отказвате се твърде рано

Навиците, свързани със съня на детето ви, могат да се променят, но вие трябва да сте търпеливи и упорити. Трябват ви поне 2-3 седмици тренировка за налагане на новите навици за сън, преди да има резултат. Затова не бързайте да се отказвате и да си карате както преди, защото така е най-лесно.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ