Как да кажете "Обичам те!" на 15 различни езика

17.03.2014, 18:10

За любовта няма граници

   
 
Как да кажете "Обичам те!" на 15 различни езика

Все още съществува една доста нашумяла българска интернет игра от типа на "Стани богат", където един от най-често задаваните въпроси беше "Как се казва "Обичам те" на еди-какъв си език". Тъй като ни писна редовно да се прецакваме на тези въпроси, а и защото решихме да обогатим както нашата, така и вашата обща култура, решихме да се разровим и да научим нежни романтични слова на колкото се може повече езици. Ето как се изричат любимите думи на всяка жена на цели 15 различни езика. Записвайте си.

Хавайски - "Aloha wau la'oe" (Алоха уау ла'ое)

В някоя мрачна и скучна "лапуле" (неделя) през "окакопе" (октомври) може да се взрете в "мака" (очите) на вашата "ку'уипо" (любима) и да прошепнете нежно тези думи в нейните "пепейао" (уши).

Френски -  "Je t'aime" (Жо тем)

Стане ли дума за любов и романтика, французите са ненадминати. Коя дама не си е мечтала да чуе тези думи на върха на Айфеловата кула, взирайки се в светлините на нощен Париж, сгушена в прегръдките на своя възлюбен. Почти ни се прииска да сме жени.

Турски - "Seni seviyorum" (Сени севийорум)

Турският е може би единственият език на Балканите, от който няма да разберете нищо, ако не сте подготвени предварително. Сега обаче можете да положите началото, а и какво повече ви трябва от това да разберете, че някоя "султанка" ви е навита?

Румънски - "Te ubesc" (Те юбес)

От северната страна на Дунав също има привлекателни дами, но там ще ви е малко по-трудно, тъй като по някаква причина румънците изпитват ненавист към всичко що е чужд език и дори да ви разберат, не разчитайте да ви отговорят (личен опит). Ако научите няколко фрази на румънски обаче със сигурност ще спечелите доста точки (също личен опит).

Филипински - "Mahal kita" (Махал Кита)

"Тагалог" е австронезийски език, част от езиковата група, разпространена в Югоизточна Азия и Тихоокеанския регион. Това е един от официалните езици на Филипините, а "Mahal Kita" озарява местния говор.

Иврит - אני אוהב אותך  (Ава Охев Отач)

Отне ни доста време, докато успеем да преведем това, и се надяваме МОСАД да не ни погнат в случай че сме сгрешили. Тъй като евреите (за разлика от други общности) се интегрират сравнително бързо сред чуждестранни общества, тази фраза вероятно няма да ви потрябва, освен ако не възнамерявате да ходите на почивка в Израел.

Испански - "Te amo" (Те амо)

Произлязъл от областта Кастиля, испанският е известен като "езикът на любовта". И няма как да бъда наречен по друг начин един език, в който фразите "Te Amo” ("Обичам те") и "Me tengo que if" ("Трябва да се изходя") звучат еднакво романтично.

Арабски - "Ana bahibak" (Ана баибак)

Арабският е част от Афро-азиатската езикова група и е широко използван в Близкия изток и Северна Африка. През Средновековието и Ренесанса този език е бил задължителна част от речника на всеки пътуващ между Европа и Азия. Като чуваме тази фраза, в главите ни изплуват неканени мисли за нежен романс между сина на венецианския дож и дъщерята на султана. Примерно.

Малтийски - "Jien inhobbok" (Жиен инобок)

През IX век един арабски пътешественик се влюбва в сицилианска музикантка, а техните деца поставят началото на Сицило-арабския език, след което се преселват в Малта. През XIII век този език вече е изчезнал в Сицилия, но все още се говори в Малта и впоследствие се превръща в днешния малтийски език.

Португалски - "Amo te" (Амо те)

Португалският език е доста близък до испанския и благодарение на местните моряци става доста разпространен в Южна Америка. Португалският и до ден днешен е официалният език в Бразилия.

Словашки - "Mulujem t'a" (Мулуйем та)

Въпреки че е част от славянската езикова група, словашкият се различава значително от езиците, говорени в другите славянски държави. Това обаче не го прави особено труден, така че ако имате път към Словакия, направете си труда да научите поне няколко изречения, като започнете с това.

Гръцки - "S'agapo" (Сагапо)

Тъй като митичната Гърция за добро или за лошо ще бъде вечно лепната за нас, музиката на Деспина Ванди звучи ли, звучи, а с настъпването на лятото стотици нашенци се отправят към Егейското крайбрежие, няма да е никак лошо да се пообразоваме относно филологията на южните съседи.

Хърватски - "Volim te" (Волим те)

Хърватският не се различава чак толкова от българския и сръбския и затова няма да ви е особено трудно да се разберете с хърватите (съответно и с хърватките), които, за разлика от сърбите, са доста благоразположени към нас.

Виетнамски - "Em yeu anh" (Ем ю ан)

Това вероятно са последните думи, чути от много домашни кучета в Югоизточна Азия.

Елфски - "Amin mela lle" (Амин мела йе)

Нямаше как да не се спрем на един от любимите ни езици. Откакто видяхме Еванджелин Лили в "Хобит: Пущинакът на Смог", внезапно ни се прииска да научим някоя друга нежна дума на родния език на магическите създания. И тъй като някои видове елфи (тъй като те са доста) не са фенове на хората, ще бъде добре за вас да покажете уважение, говорейки на техния език.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 10
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 19.03.2014 | 13:05
10 На български си звучи най - добре! :)
от Не е посочен | 18.03.2014 | 16:59
9 Много трудно, а транслатора на Жужъл върши същата работа, че и може да чуеш произношението.
от Не е посочен | 18.03.2014 | 16:54
8 Да ви имам езиците..
от Не е посочен | 18.03.2014 | 16:48
7 Това последното е много важно, ако срещна Тауриел ще й се обясня в любов.
от Не е посочен | 18.03.2014 | 16:20
6 Елфски много полезно :))
от Не е посочен | 18.03.2014 | 16:07
5 готино! :)
от Не е посочен | 18.03.2014 | 14:57
4 Аз знам на много малко. :)
от Не е посочен | 18.03.2014 | 13:00
3 Жо тем ! :)
от Не е посочен | 18.03.2014 | 11:09
2 Някой ми е трудно да ги запомня.
от Не е посочен | 17.03.2014 | 18:32
1 На елфически е добре;)
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ