Бременен мъж разказва

23.03.2018, 13:00

Транссексуален направи филм за своята бременност

   
 
Бременен мъж разказва

Трудно е да се захванеш с тренировка по време на бременност в 36-тата бременна седмица. Към края на дебютния си игрален филм Джейсън Баркър плува в лондонското езеро в източен Лондон, което се намира в близост до апртамента, който споделя със своята партньорка Трейси. Екранът се изплаква в синьо. Баркър танцува, прави звезда. И тогава, много бавно, той се изправя в пълна височина във водата и над хавайските плувни шорти се вижда коремът му, който красноречиво говори за неговата бременност.

Това е първият поглед на зрителя върху бременния корем на Баркър в "Сделка с вселената" , която премиера на фестивала на BFI Flare следващата седмица.

Филмът далеч не е художествена измислица. Той просто снима историята на своята бременност и я документира.

След седем години, в които той и Трейси се опитват да заченат, това е момент на радост. - Това плуване, което виждате? - казва той. "Имах чувството, че за пръв път бих могъл да кажа:" Да! Аз наистина харесвам това тяло. Обичам го. Това е блестящо.

2042558

Баркър е роден като жена. Сменил е пола си преди около 20 години, когато е бил на 26 г., скоро след като е срещнал Трейси. Процесът на преход бил постепенен. Двамата се надяват да имат семейство, но след няколко години, докато Трейси се опитва да зачене със собствените си яйцеклетки неуспешно, през 2003 г. прибягват до "план Б". ; Баркър, който е претърпял гръдна операция, но е запазил яйчниците си, щеше да достави яйцеклетки. Купува нова камера, за да го документира. Скоро ще имат бебе - и филм.

Така Баркър престава да приема тестостерон. Той отлага прегледа, по време на който ще обсъди хистеректомия. Е, това беше просто кратък филм. Не твърде разрушителен. Но снимките продължават - и Баркър приключи да разказва историята, която е планирал. Бременността, която заснема, не е на Трейси, а неговата. И това промени начина, по кйто възприема и чувства себе си.

Бременността сред транссексуалните мъже е все по-често срещана. Сали Хайнс, професор в университета в Лийдс, който ръководи тригодишен изследователски проект по темата, казва: "В Обединеното кралство, ако погледнете колко хора се присъединяват към блогове и онлайн форуми и групи за подкрепа, питайки за здравни грижи, защото са бременни или млади момчета, които го плануват в бъдещ ... Има много анекдотични доказателства, че повече хора го правят. Когато нещо стане видимо, повече хора смятат, че това е възможно."

Но 10 години след като Томас Бийти от Хавай се появи в заглавията с комбинацията си от брада и бременен корем - първият публикуван случай на мъж, в традиционен брак с жена, който забременява, за раждане - данните остават малко. В Австралия 54 души, които са идентифицирали като мъже, раждат през 2014 г. , според статистиката на Medicare. В Обединеното кралство Службата за национална статистика не събира информация за пола на родителката; нито НЗС. Миналата година британските вестници, включително Sun и Independent, приветстваха Хейдън Крос като "първият бремнен мъж в Обединеното кралство". Скоро след това те трябваше да поздравят друг мъж, Скот Паркър, след като се свързват с него, той казва, че е родил няколко месеца по-рано.

2042559

- Имаше около шест бременни - отбеляза Барк. Синът му навършва осем години тази година.

И все пак идеята за трансекскуалната бременност като новост е нестабилна. Всяко раждане се поздравява като първо такова. Това е трайно изненадващо и аз се чудя дали това е така, защото се смята за противоречие, което подкопава както общата концепция за бременност, така и жената, и чувството за завършен преход - сякаш при транссексуален детето е нещо като обрат. Но, както казва Хинс, "Преходът не е ясен от А до Б ... Бременността не е прекъсване, а просто част от дълго и сложно пътуване".

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ