21 поп културни икони, променили представата ни за секса

20.08.2014, 17:34

Истински революционери

   
 
21 поп културни икони, променили представата ни за секса

Навсякъде се говори за най-сексапилните звезди, най-горещите актриси, най-красивите певци и т.н., и т.н. Много рядко и съвсем бегло се споменава за онези хора със значителен принос за популяризирането и разгадаването на секса - хора, предизвикали цели поколения чрез работата си. Предлагаме ви да се запознаете с 21 поп икони, променили представата ни за секса. Повечето са жени. Защо ли...

Джуди Блум

1366683

Джуди Блум е една от най-забраняваните писателки в историята. Въпреки това нейните произведения се четат жадно. Защо я забраняват? Защото в своите книги разисква сексуалните взаимоотношения между тийнейджъри по неосъдителен начин.

Мастърс и Джонсън

1366698

Години преди да започне да се говори открито за секса, по тази тема работят Мастърс и Джонсън. Мастърс е прочут лекар, който иска да остави името си в някаква нова медицинска тематика. Джонсън е неговата нахъсана, но необразована асистентка. Двамата тайно изучават биологията на сексуалния акт и оргазма с лични експерименти, които старателно документират. Публикуват общи научни трудове за сексуалното поведение на човека, отклоненията и лечението им. По-късно се женят.

Мадона

1366685

Мадона е икона за няколко поколения. Въпреки че постоянно е критикувана за липса на певченски талант, Мадона привлича публиката със своето "безсрамно" поведение. Благодарение на нея жените по света започват открито да говорят за секса и за своите сексуални нужди.

Дан Савидж

1366684

Той е лидер на движението "It Gets Better". Журналистът става известен покрай секс колонката си "Savage Love", в която защитава свободата на всеки да изразява своята сексуалност. Савидж се превръща в глас на хомосексуалното общество, което през 90-те години няма свой публичен говорител, който да обръща внимание на здравните и социални проблеми на хомосексуалистите.

Зигмунд Фройд

1366699

Въпреки че много от теориите му днес са отхвърлени, трудът на Зигмунд Фройд и лекциите му за биологичното развитие и репресиите спомагат за формирането на съвсем нов поглед върху човешката сексуалност. Бащата на психоанализата твърди, че заради негативни случки в детска възраст хората таят латентни сексуални желания към почти всеки около тях. Вероятно най-популярната теория, която Фройд оставя на човечеството, е тази за Едиповия комплекс, според която мъжете тайно искат да убият бащите си от завист, а после да спят с майките си. Впрочем, самият Фройд се е отнасял особено зле с жените в живота си.

Джанет Мок

1366691

През 2011 г. в "Marie Claire" излиза статия "Родих се момче", в която се разказва историята на Джанет Мок - израснала като мъж, но претърпяла операция за смяна на пола на 18-годишна възраст. Статията, която Мок по-късно определя като неточен портрет на едно транссексуално изживяване, прекратява журналистическата ѝ кариера в хетеросексуалните среди. Но вместо да се притесни и да се скрие, Мок постепенно изгражда общество от защитници на транссексуалните.

Катлийн Хана

1366688

Позната като поетеса от края на 80-те, Катлийн Хана постепенно се превръща в бунтовничка, символ на пънк сцената. Като основателка и лидер на групата Bikini Kill тя задава нови правила в рокендрола: жени изпълнителки или просто фенки да могат спокойно да се забавляват, без да са заплашени от силата на мъжките тела. Всеки път, когато групата ѝ има участие, жените в публиката преминават най-отпред и куфеят неистово, спретвайки си брутално женско пого. Без мъже.

Симон дьо Бовоар

1366680

Симон дьо Бовоар е прочута френска модернистка. През 1949 г. нейният трактат "Вторият пол" се смята за основополагащ текст на феминизма. Бовоар казва, че "човек не се ражда, а се превръща в жена".

Маргарет Чо

1366681

Маргарет Чо е комедийна изпълнителка. В години, в които по телевизията не могат да се чуят никакви мръсни и провокативни думи, Чо пуска шеги за своята бисексуалност, за секс преживяванията и хиперсексуалността си. Нецензурираните ѝ изпълнения ѝ осигуряват собствено шоу и отварят широко вратата за други жени в професията.

Мик Джагър

1366679

Мик Джагър е фронтмен на The Rolling Stones във времена, в които рокендролът все още търси окончателната си форма и издирва как трайно да съблазни публиката. Отказвайки се да се конкурира с костюмното амплоа на Дейвид Бауи, Джагър се отдръпва от блясъка, шалчетата и розовите кожени панталони. През 1985 г. заедно именно с Бауи заснемат видео към "Dancing In The Streets", което е тъпкано с хомоеротично напрежение.

Хю Хефнър

1366700

Независимо дали го харесвате или го мразите, Хю Хефнър изведе на сцената красивите момичета с големи гърди, които съвсем легално използват природните си дадености, за да получават облаги. Списанието му и придружаващите го навсякъде "зайчета" разгневяват всякакви борци за правата на жените заради нескритото употребяване на женското тяло. Въпреки тях обаче, Хефнър издигна нов стандарт в женските сексуални ценности.

Джанет Джексън

1366686

Израснала като най-малката в семейство Джексън, ранните изпълнения на Джанет са сладки и невинни. Когато обаче става самостоятелен артист, нещо се променя. Брутално откровените ѝ текстове и цялостният ѝ външен вид дават смелост на чернокожите жени, които започват да се чувстват все по-освободени сексуално.

Бети Пейдж

1366695

Тя е точно обратното на образа на жената като руса кукла, популярен през 50-те години. Бети Пейдж е тотално изчаткала и това ѝ отива. Тя се превръща в образ-прецедент в пин-ъп културата. Някои от най-запомнящите се фотосесии с нейно участие са тези от доминантната ѝ серия с други жени.

Д-р Рут

1366687

През 80-те години д-р Рут е първата жена, която публично говори за проблемите на женското сексуално задоволяване от медицинска гледна точка. Шоуто ѝ "Sexually Speaking" се излъчва десетилетия и се превръща в източник на информация за жени, които не успяват да получат удоволствие от секса.

Елън Дедженеръс

1366693

Елън Дедженеръс е любимка на целия свят. Тя съобщава, че е лесбийка през 1997 г. и американците на средна възраст, фенове на изявите ѝ, са потресени. През 2008 г. пък се жени за дългогодишната си сексапилна приятелка Порша де Роси. Шоуто ѝ в момента гони всякакви рекорди по гледаемост.

Линда Ловлейс

1366692

Какво научихме от филма "Дълбокото гърло"? Първо научихме, че Линда Ловлейс, която по-късно твърди, че насила е снимала някои сцени, е много добра в оралната любов. Освен това стана ясно, че светът или по-скоро американското общество е готово да гледа сексуални сцени. Оттогава телевизионните програми стават все по-освободени и сексуално провокативни.

Е.Л.Джеймс

1366690

О, "50 нюанса сиво". Еротичната трилогия моментално се нанесе на челните места за бестселъри, а филмовата екранизация вече се задава. Въпреки че отдавна в романтичните романи е имало секс сцени със загатнати садо-мазо елементи, излизането на първия роман през 2011 г. носи директно сексуално четиво основно за женската аудитория.

Създателите на Snapchat

1366694

Ивън Шпигел и Боби Мърфи, които вече са милионери, са създателите на Snapchat. Приложението бързо намери път към потребители от всички възрасти, които търсят начин да изпращат и да получават мръснишки снимки, без да се притесняват, че на следващия ден ще ги видят в интернет. Snapchat е символ на все по-нетърпеливите хора, които имат нужда от все по-бързи и визуални сексуални стимули.

Хелън Гърли Браун

1366697

Хелън Гърли Браун дава силен тласък на жените, които искат да имат успешни кариери и то още през 60-те години. Не само че не крие личния си живот, Браун окуражава жените да правят всичко, каквото е нужно, за да се изкачват в йерархията, включително и да си отварят краката. Специално при нея тази практика сработва и тя става главен редактор на Cosmopolitan, а постепенно създава познатата на всички империя за съвети към жените, които искат да са едновременно успешни в работата и сексуални диви у дома.

Джули Кембъл

1366682

"Sports Illustrated" - индустрията за милиарди, позната на всички мъже, показва най-красивите женски тела. Първият фотограф на списанието е жена - Джули Кембъл.

Владимир Набоков

1366696

През 1955 г. излиза "Лолита". Знаете за какво се разказва в този култов роман. И до днес историята му разбужда духовете, а темата за педофилията е все така чувствителна за всяко цивилизовано общество.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ