10-те типа сексуална ориентация, които са на мода в момента

18.02.2022, 09:00

Интересно!

   
 
10-те типа сексуална ориентация, които са на мода в момента

В днешно време е ужасно трудно да се говори за различните видове сексуални ориентации. Тяхната класификация изглежда твърде субективна, но същевременно всеки вид ориентация е много конкретно назован и описан. Погледнато през очите на толерантността дори тази класификация, която предстои да видите не е много ок, тъй като има всякакви хора на този свят и не би било редно изобщо някой да ти казва какъв си. 

Но както и да е, това са 10-те вида сексуални ориентации, които са популярни в момента!

1. Хетеросексуалност

Сексуалната ориентация, в която хората са привлечени от противоположния пол. Това вероятно е най-разпространеният вид сексуална ориентация.

2. Хомосексуалност

Тук става дума за влечение към същия пол т.е. мъж към мъж и жена към жена. Мъжете биват наричани гейове, а жените лесбийки.

3. Бисексуалност

Сексуално привличане и към двата пола, макар и не непременно със същата честота или интензивност в един или друг случай.

4. Пансексуалност

Сексуално привличане към някои хора, независимо от техния биологичен пол или полова идентичност. Разликата между пансексуалността и бисексуалността е, че във втория случай сексуалното привличане все още се преживява по пол, докато в пансексуалността това не се случва.

5. Демисексуалност

Демисексуалността се описва като появата на сексуално привличане само в някои случаи, когато преди това е установена силна емоционална или интимна връзка.

2020192

6. Литсексуалност

Хората с този вид сексуална ориентация изпитват привличане към други хора, но не чувстват необходимостта да им се отвърне със същото.

7. Автосексуалност

При автосексуалността, привличането се преживява към себе си, без това да е задължително синоним на нарцисизъм. Той може да се разбира като начин за създаване на привързаност или самолюбие.

8. Антросексуалност

Хората, които изпитват своята сексуалност, могат да се идентифицират с нея, без да знаят в каква категория се идентифицират и/или без да чувстват необходимостта да се класифицират в някоя от тях.

9. Полисексуалност

При този тип сексуална ориентация се чувствате привлечени от няколко групи хора с определена полова идентичност. Съгласно критериите, използвани за класифициране, може да се разбере, че полисексуалността се припокрива с други сексуални ориентации като пансексуалността.

10. Асексуалност

Липсата на сексуално привличане. Често се смята, че не е част от разнообразието на сексуалните ориентации, тъй като тя е тяхното пълно отрицание.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ