Учените потвърдиха: Щастието може да се купи

12.04.2016, 14:45

Сега вече можете да пресметнете получената заплата и да се разплачете

   
 
Учените потвърдиха: Щастието може да се купи

Последното изследване на учените от университета Кеймбридж доказа, че независимо от липсата на пряка връзка между количеството пари и щастието, изхарчените хартийки за индивидуалните нужди, правят хомо сапиенс щастлив.

Експериментът се базира на изследването на сделките между 625 респондента от Великобритания в течение на половин година. Опитните мишлета са разделени на няколко групи според естеството на пазаруване. 

  • Готовност да експериментират (новатори - традиционалисти)
  • Съзнателност (самоконтрол - спонтанност)
  • Екстроверти (покупки в търговски центрове - покупки в интернет)
  • Податливост (сравняване на цените - покупка на първото срещнато)
  • Нервна устойчивост ( спокойствие - стрес)

Тези купувачи, които харчат парите си спрямо личностните си потребности, а не пръскат безразборно за "лилави сандалки, щото само такъв цвят нямам", са много по щастливи от шопинг маниаците. Дотам с теорията, че шопингът прави човека щастлив. Например, хората, които попадат в категория "самоконтрол" с много по-голямо настроение пазаруват вещи, които действително им харесват и имат нужда от тях, от тези от категория "спонтанност". И още, тези, които пазаруват в интернет харчат много по-големи суми от тези, които ходят на "молче".

Сандра Мац (пис-пис), една от авторките на изследването, обяснява, че парите днес са се превърнали във важен способ за самоутвърждаване и самоуважение. 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ