Уникална машина на Ferrari търси собственика си  6 Виж всички снимки

20.02.2012, 18:41

   
 

С комбинирана динамика на аеродинамични превозни средства и плавателни съдове, всеки би се зачудил как тези разнообразни фасети на инженерството са комбинирани заедно на една обща платформа. Е, Ferrari са успели да се справят успешно със задачата на привидно невъзможното съчетание още през 50-те години на миналия век.

Това велико произведение от богатата история на италианския автомобилен производител ще отиде на търг през май месец тази година. Ferrari Hydroplane ARNO XI от 1953 г. се подготвя да конкурира други ценности в Монако, където ще наддават богати познавачи на финото промишлено изкуство.

Хидропланът е невероятна "смесица" между дизайнерското виждане за скорост на Ачили Кастолди и инженерния гений на компанията Ferrari. Всъщност историята на машината започва, когато в началото на 50-те години Ачили Кастолди се свързва с Ferrari чрез приятелите си Алберто Аскари и Луиджи Вилореси, които били известен състезателен екип на италианската марка в Гран При състезанията. Дружно те убедили Ензо Ферари да даде експертното си мнение и съответно да го вложи в създаването на ARNО XI. Получава се точно това, което групата приятели очаквали – скорострелна водна машина с рекордна скорост от 241.7 км/ч. Този рекорд, поставен при езерото Исео в северна Италия, се оказва, че все още е в сила.

Настрана от аеродинамиката, лодката е с двигател, взаимстван от едни от най-бързите автомобили Ferrari – в случая точно този, който Type 375 Grand Prix е криел под капака си – 4.5-литров, 12-цилиндров агрегат. Това означава, че хидропланът потопява във водата 502 "коня", които, въпреки водното съпротивление, се справят отлично. Дали все още е така, не можем да ви кажем, но бъдещият притежател, който се очаква да даде безумна сума за тази ценност, може и никога да не научи – знаете или поне сте чували колко педантични са колекционерите (досещаме се за султана на Бруней, който само трупа автомобили в гаража си, но почти не ги кара). 

Източник: Bornrich

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 2
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 21.02.2012 | 11:01
2 много яка джаджа
от Не е посочен | 20.02.2012 | 18:54
1 е, няма да съм аз.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ