Професии, които машините няма да ни отнемат

14.05.2016, 20:30

Хората сме незаменими

   
 
Професии, които машините няма да ни отнемат

Напоследък изглежда, че всичко, което правим, може да бъде свършено от машина. Но ние не искаме да приемем, че сме така лесно заменими и че някой ден роботи ще правят всичко вместо хората. Затова се постарахме да изровим няколко професии, които машините не могат да упражняват или поне не така добре като хората.

Автор

Макар че е съвсем възможно компютър да пише някакви статии, най-вече за спортни събития, се оказва, че една добра статия трябва да бъде написана с емоция. С човешка емоция.

Готвач

Вероятно затова сега кулинарните програми и риалитита са така популярни - на всички им е станало ясно, че само човек може да върши тази работа, както трябва. Една машина не може да различи вкусовете, камо ли да направи ястие, което да е удоволствие хем за очите, хем за небцето.

Психоаналитик

Кой може най-добре да изслуша и да помогне на друг човек - психоаналитик, който също да е човек, на когото пък му пука за другите хора. Емпатията все още е качество, присъщо на живите същества, но не и на машините.

Учител

Преподаването е много повече от нахвърлянето на някакъв материал пред човека с очакване той да го запомни. Работата на учителите също е свързана с емпатията и затова скоро няма да намерите машина, която да може да научи първокласници да четат.

Предприемач

В развитието на бизнеса участват компютри, телефони и много други машини, но човешкият мозък е най-големият компютър, който тласка света да върви напред.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ