Причини да напуснете работата, която мразите

30.07.2014, 16:00

Животът свършва, но работата - никога

   
 
Причини да напуснете работата, която мразите

Според последни проучвания 80% от хората не работят мечтаната работа, а 75 на 100 от тях ненавиждат тъпотията, с която се занимават. Ние сме от богопомазаните и обожаваме това, което правим, но ако вие работите някаква нископлатена работа в социалната сфера, която изисква по цял ден да се разправяте с едни и същи олигофрени, от които вече ви се повръща, нашият съвет към вас е: Копелета, напуснете веднага, преди да е станало твърде късно! Ще се изненадате колко приятно ще се почувствате щом шибнете един шамар на шефа си, изпикаете се на бюрото му и гордо му изречете магическото изречение: "Напускам, боклук такъв! Шибай се и умри!".

В този материал сме събрали всичко онова, което ни отвращава в ежедневната скучна работа и причините поради които по-скоро символично бихме си направили харакири на моста на влюбените, вместо да се захванем с подобна простотия.

Средната класа не съществува

Примерите за това са хиляди. Може да сте богати, може и да сте бедни. Изборът е ваш! Средно положение отдавна вече няма. Особено в България! Може и да ви се иска да има и тайно да се надявате социалистическата идея да намери практическо положение, но предвид законите на джунглата, в която живеем, това си е приказка за лека нощ. А и защо да бъдете посредствен и една хилядите празни души, с които се разминаваме всеки ден, след като можете да бъдете много повече от това?

Приемете, че огромен процент от вас са абсолютно заменяеми. Повечето професии, които съществуваха преди 20 години в момента изобщо ги няма или нямат практическо приложение, защото технологиите, темповете, с които се развива индустрията и продуктовата ефикасност отдавна изхвърлиха работещата класа от уравнението. Да, преди години е имало нужда от някои определени професии, но днес всичко това отдавна е отживелица. Преди финансовата криза много шефове се чудеха как да разкарат огромното си количество ненужен персонал, но 2008 година им даде перфектното оправдание: "Икономиката в момента е такава!". Колко правителства се смениха от тогава и колко неща се промениха и все пак къде отидоха тези работни места? Пуф – няма ги и никога няма да се върнат! Можете да го видите в абсолютно всички икономически сектори – всеки е заменяем и в определен момент подлежи на уволнение или съкращение. Можете да си направите асоциация с тоалетна хартия и да се замислите колко грубо експлоатират труда ви, бършат си косматите задници, изхвърлят ви и след това пускат водата.

Пребройте колко хора стоят по-нагоре от вас във йерархичната пирамида. Във всеки един момент от кариерата ви всеки един от тях може да вземе решение, което да съсипе живота ви и вас самите. Сега отново се замислете за цифрата на тези нещастници и това е цифрата на задниците, които трябва да лижете по 8 часа всеки ден, 5 дни в седмицата. Брутално е, нали? Така ли трябва да ви запомнят децата ви?

Парите не означават щастие

Да, факт е, че можете да си купувате много лъскави глезотийки с тях, но това в никакъв начин няма да ви направи по-щастливи. Изследванията по темата показват, че увеличаването на заплатата изобщо не покачва нивото на щастие на хората или го прави в съвсем дребни и незначителни нива. Защо? Защото хората така или иначе харчат толкова, колкото изкарват. Ако ви вдигнат заплатата с 200 лева на месец, какво се променя? Харчите ги за оправяне и освежаване на автомобила, може би някоя технологична джаджа, по-удобно канапе, по-голям телевизор и в един момент си задавате логичния въпрос: "Нали ми вдигнаха заплатата, къде по дяволите отиват всичките тези пари?". Никой никога не спестява повече, ако му увеличат заплатата. Точно като гравитацията, това е абсолютно правило и изключенията от него, ако изобщо ги има, са много малко частни случаи.

С други думи спрете да бачкате тъпа работа с надеждата за увеличение на заплатата и защото получавате сигурни финанси. Това никога няма да ви даде свободата от финансови проблеми, която търсите. Само свободното време, въображението, креативността и способността да изчезвате безследно понякога ще ви даде възможността да постигнете нещо наистина значимо за човечеството и кой знае може би да промените хода на историята.

Спрете с тъпите извинения от типа на "Твърде стар съм", "Не съм креативен", "Трябва ми сигурност" "Трябва да се погрижа за децата си" и т.н. Това са глупави заблуждения чрез които оправдавате своето безцелно губене на време в една система, която отдавна не функционира правилно. Преди много години излезе един страхотен филм на Джордж Лукас, който се казва " THX 1138”. В тази лента възможността за избор на всички хора е премахната и те живеят под земята, защото отгоре е "радиоактивно". Главният герой го раздава малко бунтар и не се чувства щастлив отдолу, затова решава, че е по-добре да умре свободен, отколкото да агонизира в робство. В крайна сметка той си проправя път нагоре и когато излиза на повърхността открива съвсем нов свят, където всички са щастливи, красиви и го приемат с отворени обятия. Извинението "Но там е радиоактивно!" било само за да държи хората под земята и в робство.

Няма нищо грешно в това да правите малки крачки. Никой не казва да си хванете нещата и да напуснете веднага в този момент, но няма как да се наслаждавате на градините, ако сте в затвор. По-добре се замислите за какво мечтаете, какво искате от живота си, как искате да ви запомнят поколенията след вас и най-вече дали детето, което някога бяхте, би се гордяло с мъжа, в който сте се превърнали.

Богатство няма да дойде от настоящата ви работа. Ще дойде, когато сам пожелаете да избягате от затвора на ежедневната рутина и се потопите в света на това, което наистина обичате и ви прави щастливи. Парите не са важни. Те сами по себе си не могат да ви гарантират щастието. Можете да си купите лъскави глупости, от които нямате нужда, но щастието е концепция, която се свързва с душевния мир и себеопознаването. Всичко останало е просто "dust in the wind”, господа, нищо повече...

Ако не ни вярвате, продължавайте да работите гадната си работа при шефа, който ви мрази. Работа, която ви е сложила каишка на врата и от която получавате 1/10 от това, което заслужавате, за да може едни и същи смешни тарикати да дебелеят на ваш гръб. Продължавайте да бъдете част от културата на "средната класа", докато сами не осъзнаете, че сте останали без шанс за бягство на един отдавна потънал кораб. Това вече ще бъде по ваша собствена вина. Ще гледате любимата в очите и ще търсите знак, че ви обича, но бавно тази светлина ще изчезне, топлината на нейното тяло ще изстине и вие ще заспите без да мечтаете в тъмнината още веднъж.   

Автор: Александър Василев

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 30.07.2014 | 19:02
1 Причините са основателни,но живеем в материален свят...
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ