Подобрете работната си концентрация

08.02.2012, 10:04

Има как

   
 
Подобрете работната си концентрация

В свят, в който имаме моментален достъп до нужната ни информация и можем непрекъснато да общуваме с колеги и приятели, интензивната и качествена работа през работния ден изглежда направо като мираж. Избягването на разсейващите фактори около нас обаче не е чак толкова трудна задача. Точно както успявате всеки път след работа да намерите мотивация за фитнес, умението за концентрация е въпрос на навик. Ето и няколко идеи как да се научите да се фокусирате върху работния процес.

Поставяйте си ясни цели: Вместо да си казвате, че днес ще си скъсате задника от работа, направете си списък с приоритетите за седмицата. Така ще се стимулирате да не реагирате на всичко, което може да ви разсее. Всяка сутрин преглеждайте списъка си и избирайте (съвсем без да се надценявате) какво можете да свършите през днешния ден. Но бъдете конкретни. Например поставете си за цел да изпълните точка 1 и 3 от списъка.

Работете на блокове: Докато работим, малко по малко изхабяваме енергията си, а по този начин ставаме по-податливи на разсейване. Определете си периоди, на които ще си взимате кратка почивка. Например 90 минути или два часа. Можете да правите каквото си искате по време на почивката си като, разбира се, не прекалявате.

Изключете се от света: Трябва да признаем, че всичко, случващо се около нас, е адски разсейващо. Не се поддавайте обаче и се опитвайте максимално да се ограничите от имейли на личната поща, смс-и, телефони и т.н. Ако пък хората около вас непрекъснато каканижат в един безкраен монолог, потърсете си някое по-усамотено местенце.

Планирайте разсейванията си: Всъщност малко странични занимания не са чак толкова лоши, но трябва да успеете да ги съчетаете с работата си. Използвайте ги като лични награди за добре свършена задача. И не забравяйте, че именно вие контролирате за какво да мислите и какво може да ви разконцентрира.

Репетирайте концентрацията си: Медитирането е чудесен метод, при който оставате насаме с мислите си. Ако не ви влече, можете да опитате с метода на "сингълтаскинга". Когато обядвате, направете така, че храненето да е единственото действие, което извършвате. Не си проверявайте имейла и не разглеждайте любимите си сайтове. Докато сте на среща пък, не си разцъквайте телефона.

Внимавайте: Опитайте се да засичате кога и по каква причина се разсейвате. За какво си мислите в този момент. Уморени ли сте, гладни ли сте или просто сте отегчени? Когато разберете какво води до липсата на концентрация, ще се научите да го контролирате, за да не изпадате в едночасови безсмислени Skype разговори, които не ви помагат в работата, а напротив.

Възползвайте се от технологиите: Можете да блокирате сайтовете, в които губите най-много време или да засечете точно колко минути прекарвате в мрежата. За целта съществуват множество приложения. Когато сами осъзнаете какви са навиците ви и кои от тях са във ваша вреда, по-лесно ще можете да се владеете и ще бъдете по-продуктивни и концентрирани.

Източник: Men's Fitness

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 10.02.2012 | 15:21
1 Колкото лесни за изпълнение, толкова и ефективни! От известно време прилагам подобни схватки за преборване на умората и влошена концентрация, и приложени заедно определено помагат.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ