На интервю за работа: Как да диктуваме правилата

   
 
На интервю за работа: Как да диктуваме правилата

В края на всяко интервю неизбежно се стига до момента, в който ви питат : "А Вие имате ли някакви въпроси?" Въпреки че това е предвидим ход от страна на работодателя, много кандидати не са подготвени и не успяват да се представят в най-добра светлина в края на интервюто си. Ако не успеете да зададете правилните въпроси, е много вероятно работодателят да остане с грешно впечатление за вас. В тази статия ще ви дадем няколко полезни съвета за това как да задавате правилните въпроси и кои въпроси да избягвате.

Задавайте правилните въпроси

Когато интервюиращият ви даде възможността да зададете своите въпроси, бъдете готови. Препоръчваме ви да си подготвите пет-шест въпроса предварително, като вероятно ще ви се наложи да използвате не повече от три. Имайте предвид, че на някои от въпросите, които сте подготвили, ще бъде отговорено в хода на разговора, затова е добре да имате няколко в резерва. Повечето кандидати подхождат към тази завършваща част от интервюто със стандартните неутрални въпроси, с които се чувстват по-сигурни. "Да очаквам ли да ми се обадите, независимо от решението ви?" или "Защо е свободна тази позиция?"

Съвременният пазар на труда е толкова пренаситен, че кандидатите не могат да си позволят да задават подобни неутрални въпроси. Напротив – те трябва да показват инициативност и да се опитват да убедят работодателя, че именно те са най-добрият кандидат, като покажат, че са заинтересувани от конкретните особености именно на тази позиция. И така – какви въпроси трябва да задавате:

"Има ли нещо в работния процес, което да не ви дава мира и, имайки предвид моята квалификация, как смятате, че мога да съм от полза?"

Този въпрос ви дава възможност да покажете искрена ангажираност към ежедневните предизвикателства, пред които бъдещият ви мениджър е изправен. По този начин интервюиращият ще започне да гледа на вас като на вече назначен кадър и ще се замисли как именно вие ще спомогнете за решаването на някой належащ проблем.

"Коя е най-приятната част от работата във вашата компания? Какъв ще е най-добрият съвет към някого, който сега започва работа при вас?"

Когато питате служителя на фирмата за най-приятната част от работата, вие ще разберете какви са подбудите му да е в тази фирма. Такива подбуди могат да бъдат стремежът да се произвежда най-добрия продукт, колегиалността, възнаграждението, отношението към клиентите или стремежът за откриване на нововъведения и тн. Запитайте се до каква степен тези подбуди са валидни и за вас.

Втората част на въпроса, тази със съвета, ще ви предостави полезна информация около това кое поведение ще ви помогне по-лесно да се впишете в екипа. Ще ви помогне да се ориентирате на кои свои качества да заложите, как да разгърнете потенциала си, как да изградите новите отношения с колегите си, ще ви даде представа за естеството на работата и ще ви предпази от грешни стъпки.

"Бихте ли описали идеалния кандидат за тази позиция? И защо за вас са важни именно тези качества?"

Качествата, които се изискват от кандидатите, вероятно са били обявени още в обявата, но е възможно тя да не е била писана точно от мениджъра, които провежда интервюто. Така вие имате възможност да го попитате кои според него са качествата на успешния кандидат и защо.

"Сигурен съм, че имате поставени задачи за идващата година. Има ли някоя, която бихте определили като най-важна?"

Този въпрос ви позволява да насочите вниманието на интервюиращия към конкретните му приоритети. Ако някоя от неговите цели се доближава до вашия предишен опит, споделете го с него и му покажете, че можете да допринесете в тази насока.

Може да задавате също и въпроси, свързани с образа на идеалния служител или да попитате дали не е нужно да представите някаква допълнителна информация за себе си.

Избягвайте въпроси с негативна окраска

Вие не искате да правите лошо впечатление на интервюиращия, затова е добре да обмисляте как би прозвучал всеки въпрос, преди да го зададете. Ето три въпроса, които биха оставали лош вкус в устата на всеки работодател:

"Какъв е балансът между работа и личен живот на вашите служители?"

Логичен въпрос наистина, но ако го зададете прекалено рано, може да се изтълкува, че се интересувате повече от почивката, отколкото от самата работа.

"Възможно ли е да работя от вкъщи?"

Дистанционната работа може да е от полза и за двете страни, но е изключително важно този въпрос да бъде зададен в правилния момент. Ако се постави прекалено рано, може да се изтълкува като липса на мотивация за работа в екип и нежелание за общуване с колегите. По-добре е в началото да покажете интерес към компанията и работната среда, отколкото да повдигате въпрос за дистанционна работа.

"Колко време обикновено прекарват хората на тази позиция, преди да получат повишение?"

Желанието да се развивате в компанията е похвално, но този въпрос не е за интервю. Той може да се изтълкува като липса на интерес към конкретната позиция. Преформулирайте въпроса така, че да показва едновременно готовността ви за дългосрочно обвързване с компанията и желанието ви за професионално развитие.

Разпределяйте времето си добре

След като сте избрали въпросите, може да ги запомните или да си ги запишете. Не е непрофесионално да носите със себе си лист с въпроси. Ако решите да си ги запишете, направете го в представителен тефтер или папка, а не на хвърчащ лист. Представянето е много важно. Като цяло е по-удачно да положите усилия и да запаметите въпросите, за да не разчитате на бележки. Отварянето на тефтер или папка може да ви разсее, а и не е добре, ако изстреляте въпроса си притеснено, без да поглеждате събеседника си.

След като зададете въпросите си, е добре да приключите интервюто с нещо положително. Вместо да се притеснявате, че са ви свършили въпросите, използвайте оставащото време да благодарите на интервюиращия и му покажете, че наистина се интересувате от работата. Изтъкнете накратко нещо от вашата автобиография, което е свързано с тази позиция. Това е заключителната фаза от интервюто и е изключително важна.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ