Красивите и харизматичните, забравете за кариера и се гответе за уволнение!

23.08.2017, 15:45

"Всички мразят красивите и умните"

   
 
Красивите и харизматичните, забравете за кариера и се гответе за уволнение!

Ако случайно сме те разсеяли от наръчника за самоусъвършенстване "Как да се харесаме на всички за 15 дни, включително на бабките в градския!" – изхвърляй това сатанинско четиво. 

Харизмата – това е следващото, което се продава последните години след акциите на Tesla и умните телефони. Съществуват хиляди курсове за самоусъвършенстване – как да бъдем успешни в работата, как да се харесаме на срещуположния пол, как да развием личните си контакти и дрън-дрън глупости. Всички, които се опитват да научат хората на "харизма" са просто харизматични измамци, които се опитват да забогатеят като лъжат останалите, че това наистина може да се научи. И успяват.

Още повече, че от години се счита за аксиома, че красивите хора печелят повече. Всичко това не учудва никого – от детството ни е втълпявано, че колкото по-спретнат и сресан си, толкова повече бонбони и усмивки за теб.

Нови изследвания обаче застрашават това твърдение.

Учените от университетите Гент, Антверпен и Брюксел решават да направят проучване за връзката между харизмата и ефективността. Въпросникът, който създават е в 4 пункта – смелост, богато въображение, поведение и нежалание към подчинение. После питат няколко стотин човека – ръководители и техните подчинени. След това в продължение на години изследват ефективността на работното място на всеки от тях.

Оказва се, че най неефективни са ръководителите с най-слаба и с най-силна харизма. Първите се провалят в кризисни ситуации и не могат да мислят стратегически. Вторите – стратегически са успешни, но се провалят при процедурите – не могат да организират, а само носят вдъхновение.

Паралелно изследване на бихевиористите от Кебридж и Есекс пък доказва, че учените с привлекателна външност правят много по-трудно кариера от грозноватите професори. А научен труд, излязъл през февруари тази година на Лондонско училище по икономика и политически науки, показа статистика, според която красивите хора не печелят повече от другите. И друго, смятаните за уродливи хора понякога печелят повече. Защо – не се споменава. 

Смисълът от всичко това – не си давай парите за глупости като курсовете за самоусъвършенстване!!! Иначе казано, очевидно, че в бизнеса е като при пенисите – най-добрите са средните. По-малко ярки емоции , за сметка на повече предсказуемост и ефективност.

Малко скука!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ