Изчислиха кои са най-скъпите футболисти на планетата

Милиони, милиони, милиони...

   
 
Изчислиха кои са най-скъпите футболисти на планетата

Кои са най-скъпите футболисти на планетата? Колко струват Лионел Меси, Кристиано Роналдо, Неймар и останалите суперзвезди на красивата игра? На колко десетки милиона евро се изчисляват краката им?

Със задачата да пресметне трансферните стойности на най-скъпите състезатели в света се зае швейцарската Футболна обсерватория, принадлежаща към Центъра за спортни изследвания (CIES).

А как точно се изчислява стойността на даден футболист? CIES дава отговори и на този въпрос, като предвид се взимат множество фактори - както индивидуални, така и отборни. Влияние върху стойността на състезателите играят и аспекти като възраст, дължина на контракта и натрупан опит.

Сред индивидуалните фактори за определяне на трансферната цена на даден състезател попадат още международен статут, представяне през сезона и позиция, на която играчът се изявява. От CIES подчертават, че най-често в графата "най-скъпи" попадат играчи под 27-годишна възраст, играещи във водещи клубове, но не липсват и изключения от това правило.

В графата "отборни фактори" попадат нивото на конкуренция, резултатите на дадения клуб и записаните постижения през кампанията. Всички те влияят пряко върху стойността на състезателя.

1516783

Освен трансферната стойност на най-добрите футболисти в света, швейцарската футболна обсерватория изчислява и вероятността даденият играч да смени клубната си принадлежност през лятото.

Не е изненада, че начело на листата за най-скъпи футболисти на земното кълбо попада суперзвездата на Барселона Лионел Меси. Аржентинският гений вдъхнови каталунците за спечелването на требъл през този сезон (трите най-важни трофея за кампанията, б.а.), като Меси е и основен фаворит за "Златната топка" в началото на следващата година.

Стойността на Бълхата се изчислява на сума между 255.3 и 280.8 милиона евро, като на пръстите на едната ръка се броят клубовете, които биха могли да си позволят да платят подобна цена за най-добрия футболист на планетата. Разполагащите с масивни средства от арабски инвеститори Пари Сен Жермен и Манчестър Сити са способни да изкушат Барселона с подобна оферта, но не е ясно как двата клуба биха "защитили" подобен трансфер по отношение Финансовия феърплей на УЕФА.

1516921

Изненада прави, че настоящият кавалер на "Златната топка" Кристиано Роналдо е отстъпил второто си място в класацията. Суперзвездата на Реал Мадрид стана жертва на слабия сезон на "кралския клуб", който не съумя да спечели нито един от трите важни трофея през кампанията. Португалският национал заема трето място в списъка на CIES с цена между 113.3 и 124.7 милиона евро.

На второ място, намирайки се между Лионел Меси и Кристиано Роналдо, можем да забележим белгийското крило на Челси Еден Азар. Техничарят бе с водещ принос за шампионската титла на Челси в английската Висша лига, като Футболната обсерватория изчислява цената му на сума между 135.4 и 148.9 милиона евро. В полза на белгиеца е и страхотната му възраст за спортист - 24 години. Освен всичко това, наскоро Еден Азар преподписа и контракта си с Челси до лятото на 2020 година, което допълнително вдига цената му според особеностите на пазара.

1516920

Топ 5 в класацията се допълва от двама южноамериканци - Неймар (Барселона) и Серхио Агуеро (Манчестър Сити), които заемат съответно четвърта и пета позиция. Цената на Неймар е изчислена на сума между 89.6 и 98.5 милиона евро, докато "Кун" Агуеро е оценен на между 78.2 и 86.0 милиона. Аржентинският нападател на "гражданите" успя да осъществи скок в листата, след като спечели голмайсторския приз на Висшата лига с отбелязаните от него 26 гола и общо 32 във всички турнири.

От CIES отбелязват, че има и футболисти под 23-годишна възраст, които заемат престижни места в подножието на върха. Пример за това са Рахийм Стърлинг (Ливърпул), Пол Погба (Ювентус) и Хари Кейн (Тотнъм), които "окупират" съответно 6-а, 7-а и 15-а позиция сред 100-е най-скъпи играчи на планетата.

Топ 10 се допълва от Диего Коста (Челси - 69.9-76.9 млн.), Алексис Санчес (Арсенал - 67.8-74.6 млн.) и Хамес Родригес (Реал Мадрид - 62.5-68.8 млн.)

Най-възрастният футболист в Топ 50 на списъка е котдивоарският халф на Манчестър Сити Яя Туре, който на своите 32 години е оценен на между 33.3 и 36.6 милиона евро.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ