Запознайте се с човека, продал акциите си в Apple за 800 долара

08.09.2016, 17:15

Днес можеше да е милиардер

   
 
Запознайте се с човека, продал акциите си в Apple за 800 долара

На всеки се е случвало да съжалява за нещо. Забравили сте рождения ден на гаджето; отишли сте на море, пък ви се е ходило на планина; купили сте си нещо скъпо, което не ви трябва; смесили сте ракия, бира и вино (не го правете, наистина!) и т.н. Но колкото и зле да сте се чувствали след това, едва ли може да се сравни със съжалението на 82-годишния Роналд Уейн, който е съосновател на гиганта Apple, но е продал акциите си за 800 долара, малко преди компанията да излети в сферата на милионите.

Уейн е познавал Стийв Джобс от предишната си работа в Atari, а през 1976 г. те двамата и Стийв Возняк основават Apple Computers. Като по-възрастен от другите двама, той е бил включен в проекта заради опита си и е получил дял от 10%, с цел да балансира нещата и да посочва правилното решение, когато другите двама имат разногласия. Той е имал ключов принос в началото, като е нарисувал първото лого на Apple, изготвил е споразумението за партньорство между тримата и е написал инструкциите за първия компютър на компанията - Apple I.

1773834

Но две седмици след създаването на компанията, Рон Уейн решава да я напусне, продавайки акциите си за 800 долара. До края на 1976-та продажбите на Apple достигат 174 хиляди, а през следващата година се качват на 2,7 милиона. През 1978-ма достигат 7,8 милиона, а през 1980-та - 117 милиона. Уейн обаче не вижда нито цент от тези пари, тъй като при напускането си се е отказал от всякакви бъдещи искове към компанията, за което е получил 1500 долара. Изчисления показват, че ако беше запазил 10-те си процента, в момента богатството на Рон щеше да възлиза на над 40 милиарда.

Въпреки това, той твърди, че не съжалява за решението си и то е било най-доброто за него в онзи момент. "Чувствах, че предприятието може да бъде успешно, но със сигурност щеше да има неравности по пътя и аз просто не можех да рискувам. - казва Уейн пред The Daily Telegraph. - Вече бях имал неприятни бизнес преживявания преди това, а пък и се чувствах стар в компанията на Джобс и Возняк. Те бяха като вихрушки и просто не можех да смогна на темпото им."

1773832

Единственото нещо, за което Рон твърди, че съжалява, е цената, на която е продал първоначалното споразумение между тримата основатели, което е запазил след напускането си. Сторил го е в началото на 90-те и отново е получил минимална сума - 500 долара. През 2011 г. въпросният договор беше продаден на търг за повече от милион и половина, а Уейн отново не е получил нищо от тях. 

Днес Рон живее в своята къща в Паръмп, Невада и се радва на спокоен живот. Получава пенсия, а в свободното си време продава редки монети и марки, които колекционира.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ