Доста странни древни професии

15.07.2016, 16:30

Наистина ги е имало

   
 
Доста странни древни професии

Знаете коя е най-древната професия, нали? Но сега няма да си говорим за нея. Тя е известна на всички и изобщо не ни се струва странна. Тук ще стане дума за някои древни и много странни професии. Не е чудно, че не съществуват в наши дни. Кой знае, ако пък възродите някоя от тях, може и да изкарате пари.

Бръснар-хирург

Бръснарниците през 1500-те години са били доста по-различни от днес. Освен да режат коса и бради бръснарите махали въшки, вадели зъби и извършвали други дейности, свързани с пускане на кръв от човешкото тяло, в които няма да се задълбочаваме.

1747301

Плъхоловец

По време на Викторианската епоха много хора получавали пари, за да ловят плъхове по улиците на Лондон. Често те използвали отрова и териери, за да им помагат.

1747293

Планьор на Римска оргия

Това ще да е нещо като съвременните PR-и, само че във времето на Римската империя. Тези хора отговаряли за планирането на всяка оргия и всеки аспект на сексуалното събитие. Това включвало списък на гостите, храната и място за провеждане на събитието.

1747295

Крадец на тела

Това била една от най-морбидните професии. Хора изравяли тела на скоро погребани, за да ги продават на медицински училища.

1747306

Орнатрик

Или хората, които се грижели високопоставените особи в Римската империя да изглеждат винаги добре. Едновременно стилисти, фризьори, козметици и т.н.

1747307

Носач

По времето, когато важните хора се придвижвали с карети, носени от други, не толкова важни, но яки хора.

1747294

Подреждач на кегли

Някога пак са играли боулинг, но подреждането на кеглите не е ставало автоматично, а е било правено на ръка от хора.

1747304

Събирач на кучета

В Елизабетинската епоха е имало хора, които трябвало да събират бездомните кучета от пред църквите и да ги извозват оттам.

1747303

Придружител по тоалетна

Това били хор,а които трябвало да придружават и да асистират на краля, когато ходи до тоалетна. Но те си имали собствена стая в кралския дворец. Разбирате, гадна работа с хубав социален пакет.

1747305

Доставчик на котешка храна

Да, едно време, както и сега, някои котки живеят по-добре от някои хора. Някога е имало доставчици на котешка храна, които обикаляли от месарница на месарница, за да събират остатъци и да ги носят за котките на богати семейства.

1747296

Четец

Тези хора имали задължението да четат новините от вестника на глас пред други служители във фабрики и заводи. Това се случвало няколко пъти на ден.

1747300

Ледар

Преди хората да могат да си правят лед в камерите на хладилниците, той трябвало да им бъде начупен от някое замръзнало езеро. Това правел ледарят.

1747298

Събирач на пиявици

Едно време, когато лечението с пускане на кръв от пиявици било прилагано, имало хора, които събирали пиявици и ги носели на докторите.

1747297

Френологист

Някога се считало, че френологисът може да установи интелекта на един човек по формата на главата.

1747308

Компютър

Преди компютрите да могат да извършват на практика всякакви задачи, били наемани хора, предимно жени, които да извършват калкулации и да въвеждат данни. От NASA наемали доста такива служители.

1747302

Зареждач на оръдия

Ако си младо момче с бързи ръце във военните времена, можело да работиш като зареждаш на оръдия. Наричали са тези момчета "powdermonkeys".

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ