Колко значим е новият филм с Джони Деп "Черна служба"

17.11.2015, 17:45

И успява ли актьорът да избяга от вариациите на Джак Спароу?

   
 
Колко значим е новият филм с Джони Деп "Черна служба"

Какво стана с гангстерските филми? Сякаш от цяла вечност не е имало добър такъв. Може би вече няма мафия, а може би мафията просто се е пренесла в управлението, оставяйки улиците да изглеждат привидно чисти. Но моментът, в който центърът на криминалната империя започва да се измества към парламентите и федералните бюра, също е интересен и крие в себе си немалко драматични сюжети. От това се възползва и "Черна служба", новият филм на Скот Купър ("Лудо сърце" и "Вън от пещта").

Филмът е адаптация по книгата на Дик Лер и Джерард О’Нийл, в която се разкриват връзките на федералното бюро с мафиота Джеймс "Уайти" Бълджър – един от най-търсените престъпници, виновен за над деветнадесет убийства.

1975 г. Бълджър е дребна риба. Джон Конъли (Джоел Еджъртън) е амбициозен федерален агент, който получава блестящата идея да предложи съюз на Бълджър. Давайки ценна информация за конкуренцията, престъпникът ще получи известни привилегии на улицата. Разбира се, всичко излиза извън контрол, като в играта се намесва и братът на Бълджър (Бенедикт Къмбърбач) – сенатор, който се стреми да няма нищо общо със семейството си.

Първата половина на филма показва задължителната двойнствена природа на престъпника. Опасното животно, което би направило всичко на улицата, вкъщи се превръща в любящ баща и загрижен син. Това са двете семейни задължения, които задържат човечността му и когато те изчезнат, не остава друго, освен първичният инстинкт за оцеляване и борбата за територия.

Джони Деп забива роля, както не го е правил от десетилетие. Беше ни втръснало да го гледаме във вариации на Джак Спароу и този филм е свидетелство, че надеждата не е съвсем изгубена. Въпреки че споделям всеобщия възторг, няма как да не изтъкна, че дори с този толкова реалистичен и дълбоко свързан с действителността образ, Деп продължава традицията си да използва костюми и грим, за да влезе в чужда кожа. Ще оставя изводите на вас. Важно уточнение – гримът е добър и поне мен не ме разсейваше от случващото се.

Най-добрата сцена с Деп е онази с вечерята и тайната на семейната рецепта. Видяхме я в един от трейлърите. Начинът, по който Бълджър уж се шегува, ама не съвсем, ме подсети за "Убийството на Джеси Джеймс..." и сцената, в която Пит изигра Кейси Афлек по превъзходен психопатски начин.

Можете да прочетете цялото ревю за "Черна служба" само в Operation Kino.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ