10 известни режисьори, които мразят собствените си филми

И на най-големите се случва да се отвратят от създаденото

   
 
10 известни режисьори, които мразят собствените си филми

Да бъдеш режисьор в Холивуд може да звучи като сбъдната мечта за много хора, но това съвсем не е лека задача. Повечето студия там са готови да хвърлят чудовищни суми за своите продукции, но се страхуват до смърт от евентуалния провал и се опитват да наложат добре познатите и печеливши схеми на режисьорите. Те пък, като едни артисти, трудно се съгласяват на вмешателство в своята работа (разбираемо) и всичко това води до едно постоянно напрежение. И много често това напрежение води до лоши резултати и неприязън към крайния продукт от страна на хората, които де факто са го създали. 

Представяме ви няколко подобни примера за филми, които са дълбоко мразени от своите режисьори:

1. "American History X"

1848709

Тази драма за неонацизма с участието на Едуард Нортън получи високи оценки при дебюта си и впоследствие се затвърди като една от култовите класики на новия век,  но режисьорът Тони Кей се е отрекъл от нея още преди премиерата ѝ. Причината е, че той не е бил съгласен с множеството редакции и изрязвания на моменти, които дистрибуторите от New Line Cinema са направили в последния момент. Той дори до последно е настоявал името му да не присъства в кредитите, а режисьорството да бъде приписано на "Хъмпти Дъмпти". 

 

2. "Alien 3"

1848707

Дейвид Финчър е режисирал някои от най-големите класики на последните 20 години като "Fight Club", "Seven" и "Gone Girl", но дебютът му в голямото кино е меко казано катастрофален. През 1992 г. той се наема с третата част на класиката "Alien", но през цялото време трябва да влиза в полемики с 20th Century Fox, които непрекъснато се мешат в работата му и крайният резултат се получава много лош. "По онова време нямаше човек, който да мрази филма повече от мен. И до ден днешен няма човек, който да го мрази повече.", казва Финчър през 2009 г.

 

3. "The Underneath"

1848708

През 1995 г. Стивън Содърбърг се събира със звездата от своя хит "Sex, Lies and Videotape" Питър Галахър, за да създаде този вече забравен филм, който всъщност е римейк на класика от 1949 г. Успехът обаче не спохожда продукцията, а в следващите години Содърбърг многократно споделя неприязънта си към тази своя творба, наричайки я "огромна бъркотия" и "проект, обречен от самото начало".

 

4. "Fear and Desire"

1848705

През 1954 г. тази антивоенна драма се превръща в първият игрален филм, режисиран от легендата на киното Стенли Кубрик. В последствие това остава най-малко известният негов филм, а той самият не пропуска възможност да го охули, наричайки го "много странен и нелеп" и твърдейки, че "прилича повече на детска рисунка върху хладилник, отколкото на каквото и да било изкуство".

 

5. "Woman Wanted"

1848714

Кийфър Съдърланд не е известен като режисьор и последният му опит да бъде такъв може би има пръст в това. Той остава толкова недоволен от "Woman Wanted" (1999), че впоследствие се отказва от него и режисьорският пост е приписан на Алън Смитий - псевдоним, на който недоволни режисьори са давали своите лоши филми от 1968 г. По стечение на обстоятелствата, въпросният псевдоним е изваден от употреба през същата година и "Woman Wanted" остава последният филм на Алън Смитий.

 

6. "Hannah and Her Sisters"

1848712

Тази комедия от 1986 г. е считана от много за един от най-добрите филми на Уди Алън и дори печели "Оскар" за най-добър оригинален сценарии, но самият Алън изобщо не е неин фен. "Това е филм, който смятам, че оплесках много здраво.", казва той по-късно, визирайки най-вече оптимистичния финал, който е нещото, което го "убива и до днес".

 

7. "Dune"

1848713

Дейвид Линч се е съгласил да режисира тази злополучна адаптация на научнофантастичната класика от Франк Хърбърт, само за да може да има пълен творчески контрол над следващия си проект - "Blue Velvet" (1986). Резултатът се получава доста лош, а в следващите години Линч нееднократно споделя разграничението си от продукцията и казва, че прекомерното вмешателсто от продуцентите е довело до трагичното качество на филма. 

 

8. "Batman & Robin"

1848711

Джордж Клуни неведнъж се е извинявал на феновете за тази катастрофа от 1997 г., но режисьорът Джоел Шумахер също е изказвал съжалението и разочарованието от филма си. Той твърди, че е искал да го направи доста по-мрачен и реалистичен, подобно на трилогията на Кристофър Нолан, но студиото е имало съвсем различни идеи и те са му били наложени.

 

9. "Accidental Love"

1848710

Дейвид О. Ръсел започва работата си по тази нескопосана комедия през 2008 г., малко преди хитовия си "The Fighter", но напуска проекта 2 години по-късно, след като постоянни проблеми с бюджета бавят продукцията. В крайна сметка филмът се появява през 2015 г., но Ръсел се отрича от него, а режисьорските кредити са представени на псевдонима Стивън Грийн.

 

10. "Fantastic Four"

1848715

Режисьорът Джош Транк избра да си измие ръцете от най-големия провал на 2015 г. още преди самото му излизане. "Преди 1 година аз имах страхотна версия на този филм и тя щеше да получи добри отзиви. Вие навярно никога няма да можете да я видите и това е много неприятно.", написа той в Twitter, а след това и потвърди слуховете, че изобщо не се е виждал очи в очи с хората от 20th Century Fox по време на снимките.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ