"Зулендър 2": Натъпкан със звезди до пръсване

12.02.2016, 19:15

Справил ли се е с втората част Бен Стилър?

   
 
"Зулендър 2": Натъпкан със звезди до пръсване

Започвам това ревю с честното признание, че много обичам тъпи комедии. Не от онези най-най-тъпите, а от другите, с брутално чувство за хумор, голи мъже, които често са дебели, и тези, които си правят ебавка с всичко, дето минава за важно и свято в света на големите. Тези жанрови филми са моето guilty pleasure. Мога да ги гледам до безкрай, а след това да използвам реплики от тях за catchy фрази, когато реша да се правя на интересна. Рядко ми се получава, но адски ме кефи.

"Зулендър" е една такава комедия. Тя е толкова провокативно тъпа, че всичката смотания, която извира от всеки неин кадър, те кара да се хилиш като петокласник, който са го хванали с долнопробно порно списание.

Годината е 2001-а и Бен Стилър пуска комедия, в която се бъзика с модния бизнес. Той го прави елементарно, но с желание и ясната идея точно какво иска да каже на хората извън бизнеса и в него, като ги гъбарка на най-елементарно ниво. Истината е, че му се получава. Тъпашкият му образ на Дерек Зулендър е най-смешното и нелепо същество, което съм гледала в последните години. И моля ви, не сравнявайте "Зулендър" с всички онези треторазрядни американски комедии, които винаги имат навика да кастват хора като Аштън Къчър в главната роля. "Зулендър" е нива нагоре. Да, нива. Благодаря.

Дерек Зулендър се превръща в култов образ на култова комедия, въпреки ниската си оценка от критиците и прочие разбирачи, оперирани от чувство за хумор или най-вероятно тайни почитатели на кожените елечета, якетата с косъм и леопардовите обувки. Иначе не мога да си обясня лошото отношение към първата част на филма по друг начин.

Петнайсет години по-късно Стилър се заема със задачата да възроди Дерек Зулендър – човекът със смразяващо секси поглед, най-жестокият и горещ модел в света на висшата мода, абе, най-якият в света на яките, сещате се. Ако "красивите", фалшиви, глупави и измислени хора имаха царство, то Дерек Зулендър щеше да е техният крал. А неговият най-голям конкурент – моделът Хензел, в ролята Оуен Уилсън, все така дебилен, независимо какво играе – ще бъде неговият заместник-крал. Бен Стилър възражда Зулендър и Хензел, с ясната идея, че е създал интересни образи, които дори след толкова време пак ще се гледат. И прави перфектната рекламна кампания – той взима назаем реалния свят на висшата мода, с която така умело се бъзика, за да се промотира. И отново му се получава добре. От ревюто на Valentino, на което той и Уилсън излязоха по време на една от Седмиците на модата, през парфюма "Zoolander N2", който много напомня на Chanel N5, до висенето в рамките на шест часа по витрините на моден магазин, промоцията на "Зулендър 2" носи духа на първата си част. Но само това.

Да направиш продължение на готина, малоумна комедия сигурно е едно от най-трудните неща на света. Освен че трябва да си смешен, както си бил преди, защото хората го очакват, то трябва и да умееш да надградиш над онова, което вече си разказал. Не е редно да се повтаряш.

Успял ли е Стилър да се справи със задачата? Ще разберете в цялото ревю за "Зулендър 2".

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ