Шест продукта, които предизвикаха технологична революция

29.07.2014, 11:46

Нищо вече не е същото след тях

   
 
Шест продукта, които предизвикаха технологична революция

Преди 20 години технологичният напредък изобщо не беше това, което е днес. Днес имаме всякакви джаджи и постоянно излизат все по-нови и по-иновативни такива. Преди време технологичните приспособления изобщо не бяха често срещано явление и бяха пособия, които можехме да си позволим да си купим като коледен подарък, за да угодим на самите себе си. Но благодарение на рекламните кампании, медийните изяви и най-вече на своята иновативност тези продукти промениха мисленето на хората и начинът, по който комуникираме помежду си, слушаме музика, четем книги и правим горе-долу всичко. Това са шестте продукта, които предизвикаха технологична революция и промениха възприятията на хората.

1348266

Microsoft Windows 95

Windows на Microsoft е сигурно най-разпространената операционна система в света. Когато на пазара се появи Windows 95 това тотално промени начинът, по който хората използваха персоналните си компютри и начинът, по който самите компютри комуникираха помежду си. Едно от най-иновативните приложения беше т. нар. GUI (Графичен потребителски интерфейс), който позволяваше много повече свобода на потребителите си. Също така този продукт въведе и други приложения, които са на лице във всички останали версии на Windows и до наши дни като "Start менюто" и "Лентата със задачи". Бил Гейтс и на времето е бил голяма маркетингова лисица, защото когато пуснал революционния си продукт на пазара, използвал за рекламната си стратегия песента на "Rolling stones" "Start me up" (за да промотира Start менюто). Правата за използването ѝ му стрували между 8 и 14 милиона долара.

1348292

Apple iPod

Преди iPod-ите същестуваха т.нар. MP3 плейъри. Те бяха готини, но не можехме да си смогнем на батерии. Това, което превърна iPod в наистина революционен продукт всъщност беше iTunes, което промени начинът, по който хората купуват и слушат музика (тук говорим в световен мащаб. Ние българите открай време си падаме малко шанаджии и не харчим пари за нещо, за което можем да не харчи). Първият iPod беше пуснат в продажба на 23 октомври 2001 година. Има 5 Gb памет и музикален плейър, който може да поддържа над 1 000 различни музикални парчета, на цена от 399 $. Неговият простичък и динамичен интефейс и възможността сами да подреждаме музикалната си библиотека почти веднага го превръщат в най-продавания музикален плейър на пазара. През 2010 година iTunes е най-големият музикален портал, а към днешна дата неговите потребители наброяват 435 милиона души в 119 страни по света. Самият iPod имаше няколко последователни модификации и нови модели и е продал над 350 милиона бройки по света.

1348296

Apple iPhone

Не можем да говорим за iPhone без да споменем PDA (Personal Data Assistant), който на практика положи пътеката на смартфоните, но iPhone със своят семпъл интефейс и мулти тъчскрийн необратимо промени хода на историята и ни показа как трябва да изглеждат бъдещите "умни" телефони. Операционната му система също беше революционна, която беше в състояние да се оправя с по няколко доста различни задачи. За разлика от Blackberry, Windows Mobile и Symbian iPhone OS се фокусира върху апликациите, което позволи развитието на Apple`s App Store. На 29 юни 2007 година, когато първият iPhone беше пуснат в продажба хората се редили с часове на опашки, за да си закупят новият продукт на Apple, които в последствие успяват да регистрират 6,1 милиона продажби на 5 континента, което превърнало компанията в третата в света по обем продажби на мобилни телефони след Nokia и Samsung.

1348294

Sony Playstation 2

Напредналата графика и изключителни игри, които поддържа, бързо превърнаха Sony Playstation 2 в най-продаваната игрална конзола на всички времена. Тя беше пусната в продажба на 4 март 2000 година в Япония, а по-късно същата година щурмува и пазарите в Северна Америка и Европа. За сърцата на феновете платформата се състезавала с конкурентите Microsoft Xbox, Sega Dreamcast и Nintendo GameCube. Конзолата за първи път в историята използвала DVD- Rom за съхранение и пренос на данните, което позволява почти 8 пъти повече информация в сравнение с предшествениците си. През 2006 от Сони пускат на пазара нейния наследник Sony Playstation 3, а тази година на пазара се очаква Sony Playstation 4.

1348293

Apple iPad

Apple започнаха да приемат предварителни поръчки на 21 март 2010 година, а първите бройки бяха пуснати в продажба в Щатите на 3 април 2010 година. Беше очевидно, че потребителите искат нещо по-лесно преносимо от лаптоп, защото през третото тримесечие на 2010 техните таблети регистрират значително повече продажби от Mac-овете. Въпреки че таблетите вече сериозно бяха навлезли сериозно на пазара, iPad-овете използваха същата операционна система като останалите продукти на Apple, което ги превърна в изключително примамлива придобивка за всички маниаци на компанията. Макар почти веднага след откриването си продуктът да е пуснат и за онлайн пазаруване, най-ревностите фенове на марката все пак настояваха да се редят с часове на опашка, за да се снабдят с най-новата технологична джаджа на Стийв Джобс.

1348295

Amazon Kindle

Kindle направи с книгите това, което iPod-ите и iTunes направиха с музиката. Скептиците твърдяха, че никой няма да чете книги на таблет, но платформата на Amazon ги опроверга изключително успешно. Амазон е в перфектна позиция да пусне на пазара електронен четец, защото беше лидер в продажбата на онлайн книги. Първото поколение Kindle излезе на пазара на 19 ноември 2007 година на цена от 399 $ и бройките се изчерпаха след 5 часа и половина. Устройството остана извън продажба в продължение на 5 месеца, докато не бяха пуснати нови бройки през април 2008 година. През последните 3 месеца на 2010 година Amazon за първи път в историята отчете по-голям брой продажби на електронни книги, отколкото на хартиени.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ