Чудният градски транспорт на Китай се оказа пълна измама!

06.07.2017, 13:00

Много ни прилича на нещо, което се случило в България

   
 
Чудният градски транспорт на Китай се оказа пълна измама!

Кадри как футуристичният трамвай се движи над колите обиколиха целия свят и бяха отразени от много родни медии. Само където сега прототипът се намира в хангара, а разработчиците са арестувани. Инвеститорите пък загубиха 1,3 млрд долара.

1940693

А всичко започна наистина перспективно. Компанията TEB Technology Development реши да построи електрически релсов транспорт, който е подобен на гигантски портал, движи се над движението и пропуска задръстванията. П-образната конструкция покрива направо и двете посоки на движение, съставът достига до 4 вагона, като 1 може да побира до 400 пътници. Разработчиците утвърждаваха, че това е алтернатива на метрото и струва 6 пъти по-евтино.

(Пукаме кокалчета и почваме...)

Електрическите автобуси и тролейбуси се движат по специални алеи (а TEB-1 е редно да се сравнява с тях, а не с метрото) и икономически са по ефективни от трамвай–циклоп. Радиусът на завой на такава мащабна релсова конструкция е огромен – без малко 8 метра, а значи в реалността TEB-1 може да се движи само по сравнително прави (и съответно кратки) участъци.

1940694

Пътният просвет (никога този термин не бил толкова буквален) е едва  2,1 м. Иначе казано: под него могат да се движат само леки автомобили. Другото – подът се намира на 3 метра, което означава, че няма как да се качиш от нормална автобусна спирка. В плана не е ясно още как този футуристичен релсов транспорт ще зарежда акумулаторите и как да се организира депо...

Да продължаваме този списък няма особен смисъл. Вярно, е че прототипът направи пробен тест още през 2016 година, но това не променя нищо.

Обидата обаче остава само за инженерите тъй като те своята работа са я свършили. Оказва се, че TEB Technology Development още в началото не са мислили да се занимават с обществен транспорт. Когато набавили инвестиции за 1,3 млрд долара, те прехвърлят сумата в дъщерна офшорка Huaying Kailai и "чао".

1940691

1940692

Според американския Quartz 300-метровият прототип се намира в хале в покрайнините на Шанхай и просто си седи. Някак си е по-лесно да събереш милиард долара, като покажеш нещо подобно, нали.

Полицията обаче е арестувала вече 30 човека по схемата, а разследването продължава.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ