Чували ли сте за Питагорейската чаша?

28.01.2019, 09:00

Древният математик измислил начин да наказва алчните пияници

   
 
Чували ли сте за Питагорейската чаша?

Когато мислим за древните гърци, си представяме култура, архиктетура и наука. Не си представяме особено, че са се разнасяли напред-назад и са си губили времето с шегички. 

Някой път явно забравяме, че и те са хора. За да си припомним този факт, погледнете към тази чаша. Позната днес като Питагорейската чаша, това е един съд, измислен от любимия ви от ученическите години математик Питагор (същият пич с теоремата за връзките между страните на правоътълен триъгълник). Съдът представлява малка чашка с издатина в центъра. 

2082730

Не изглежда кой знае какво, но, когато някой неподозиращ пияница напълни чашата до определено ниво, течността започва да изчезва мистериозно. Според някои, Питагор е използвал чашата като начин да накаже алчните пияници, които обичали да си наливат прекалено много вино.

Как действа чудноватият съд? В основата на издатината има много малък отвор, който минава като тръба през чашата и стига до нейния долен край, от където течността ще започне да изтича. Системата не си личи, освен ако не срежем съда напречно. Ако потребителят не се излакоми с винцето, течността съответно няма да премине през цялата майтапчийска система. Но ако го направи, ще усети инженерната (майтапчийска) мисъл на Питагор. 

2082731

Чашки на същия принцип се продават и онлайн.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ