Учени правят нещата невидими

02.10.2015, 16:30

Мантията невидимка – факт

   
 
Учени правят нещата невидими

Мечтата ни се сбъдна. Учените успяха да създадат прототип на невидима стена, само въпрос на време е технологията да стане по-мобилна. 

Всичко може да стане невидимо, благодарение на технология, разработена от Националната лаборатория Лорънс Бъркли. "Зубърите" са открили начин да скриват обектите от зрителното поле в инфрачервения, видимия и дори рентгеновия диапазон (какво ли не правят, за да видят гола жена).

За да станат невидими, обектите се покриват с масиви от нано-антени с възможност за превключване на посоката на поляризация. Иначе казано – невидимата стена отразява всяко излъчване.

Създаденият прототип на невидима стена има площ само 1300 квадратни микрона, но умните глави вярват, че и при по-голям мащаб принципът ще се запази и технологията ще може да скрие практически всичко и всеки.

В бъдеще учените планират да създадат гъвкав материал, който ще се носи подобно на дреха. Очаква се технологията да намери сравнително лесна реализация на пазара за потребителски продукти, разбира се.

Източник: eetimes.com.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ