Усмихни се и отключи света на Galaxy Nexus и Ice Cream Sandwich  7 Виж всички снимки

19.10.2011, 12:30

   
 

Само една усмивка е нужна, за да отключите новия Samsung Google Galaxy Nexus. Определено това не е най-важното или най-значимото по новия телефон на Samsung и Google, който бе представен снощи, но е свежа и нова идея, която лично мен ме накара да се усмихна.

Samsung Google Galaxy Nexus е най-новият телефон (трети подред) от серията Nexus на Google и е първото мобилно устройство, което ще разполага с последната версия на операционната система на технологичния гигант - Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Новият "андроид" бе представен успоредно и благодарение на Galaxy Nexus на събитието в Хонг Конг.

Операционната система

Това с усмивката си е доста яко, въпреки че на официалното представяне вчера точно тази функция не е сработила, но аз лично вярвам, че до появата на самия SGGN (Samsung Google Galaxy Nexus) всичко ще е както трябва. Ако не то с първия update по операционната система нещата ще са тип-топ.

Но, както и да е, Face Unlock (както се казва всъщност функцията) не е единственото подобрение, нито единствената иновация в Android OS 4.0. ICS (Ice Cream Sandwich) определено изглежда много повече от обединение на двете Android OS - за смартфони и таблети. В ICS са включени много нови екстри и функционалности, както и съчетание на най-доброто от предходните версии - Honeycomb и Gingerbread.

Потребителският интерфейс е изцяло променен. Основните цветове са заети от Honeycomb, но като цяло изгледът на ICS е много по-свеж и по-модерен, което го слага в един клас с класическият и неостаряващ вид на iOS, както и със смелата и изискана визия на Windows Phone 7. Тепърва ще видим дали това ново лице на Android ще пожъне същия успех като този на конкуренцията и дали ще се хареса на потребителите, но ако на вас не ви харесва (защото на мен ми допада доста), винаги можете да я смените - това е едно от големите предимства на Android.

Щом стане въпрос за multitasking (режим на многозадачност, блях) ICS заема доста от функциите на потребителския интерфейс на Honeycomb. Например, бутонът за Последните използвани приложения (Recent Apps) ти вади списък със скрийншоти, а не само иконки на последните приложения, които си активирал на телефона/таблета.

Подобрения има и върху екранът с известията (notifications), който вече съдържа иконки за събитието, което си пропуснал или снимка на човекът, който те е търсил. Освен това през този екран може да се контролира и музикалният плейър, което лично аз намирам за много удобно, тъй като до момента трябваше само да прескачам от приложение на приложение, за да си сменям песните. Екранът с известията вече е достъпен дори телефонът ви да е заключен, което е предимство, защото не те кара постоянно да отключваш, да пишеш кодове или да свързваш точки.

Самият екран при заключен телефон е подобрен. Вече имаш възможността да си включиш камерата, дори екранът да е с катинарче, което всъщност отдавна вече видяхме с HTC и Samsung. Щеше да е хубаво, ако Google бяха взели пример от HTC и бяха добавили още функционалности за заключен екран, а не само камерата, но и това е начало.

В новият Android OS можете да правите папки, не че преди не можеше, но сега нещата са много по-интуитивни, лесни и удобни. Ако завлечете иконката на едно приложение върху тази на друго,       автоматично създавате папка с двете приложения в нея. Можете да сменяте позициите на всяко приложение във всяка папка, така че да ви е възможно най-комфортно.

Сериозна промяна се забелязва и в контактите, които са с изцяло нов дизайн и вече не са "Контакти", а "Хора". Приложението е много по-динамично от преди и включва интересни социални елементи. В списъка с "хора" можете да видите какъв е статусът на вашите контакти в GTalk, да ги добавите в кръговете си Google+ и др. Самият "профил" на някои от вашите "хора" е много по-красив в сравнение с предходната версия, с голяма снимка и ясни, и лесни за управление детайли.

Една изцяло променена и подобрена екстра е Speech-to-text - приложението, което ви позволява да диктувате текст на своя телефон. Версията, която е вградена в Ice Cream Sandwich ви позволява да диктувате колкото си искате, докато телефонът "слуша" и отпечатва вашите думи в текст, а когато приключите, системата подчертава думите, които вероятно са отпечатани грешно.

Сериозни подобрения има и по имейл приложението и интернет браузъра. Разработчиците на Google са вложили доста усилия, за да направят Gmail по-функционален и интуитивен в Android 4.0. Интересното е, че вече можете да направите скрийншот на екрана на своя телефон, докато пишете имейл и след това да го прикачите към писмото. Браузърът пък предлага възможност за синхронизиране с Google Chrome браузърът от вашия стационарен компютър или лаптоп. Добавен е и режим "инкогнито", както и възможността да поискате стандартната версия на дадена интернет страница вместо мобилната такава (това последното вечe го видяхме в Opera за Android).

Като цяло съм впечатлен от списъка подобрения и новости по Android OS, които бяха представени в Ice Cream Sandwich. Надявам се, че благодарение на още по-голямата си функционалност тази операционна система ще успее да стигне до сърцата на хората по начина, по който го направиха iOS и Windows Phone 7. Дали това ще стане обаче, можем само да гадаем.

Телефонът

Новият Nexus е устройство от висок клас, което е създадено с едничката цел да се конкурира директно и евентуално да победи с характеристики, производителност и възможности най-добрите смартфони на пазара в момента, и по-точно: Apple iPhone 4S, HTC Sensation и Samsnung Galaxy S II.

Дизайнът на Galaxy Nexus наподобява този на Nexus S, но е значително по-стилен. Телефонът е разработен с внимание към всеки детайл и това личи както от външните, така и от вътрешните му характеристики. Новият смартфон на Google ще разполага с 4,65-инчов HD Super AMOLED дисплей с висока резолюция - 1280 х 720 пиксела. Именно в тази разделителна способност се заснима 720p HD видео т.е. Galaxy Nexus е първият телефон, който поддържа толкова висока резолюция на дисплея.

Самият дисплей на телефона, а като цяло и целият смартфон е извит подобно Nexus S, но е по-тънък от предшественика си - 8,9мм срещу 10,9 на Nexus S. Екранът е гланцов с олеофобно покритие т.е. се зацапва много по-трудно и мазните отпечатъци остават за по-кратко време. Задната част на телефона пък е със специално "Hyper Skin" покритие, което намалява риска от изплъзване.

На гърба на SGGN е поставена и 5-мегапикселова камера, която обаче (за разлика от тази на Nexus S) може да заснема HD видео с качество от 1080р. Телефонът разполага и с втора камера, в горната част на лицевата страна, която е 1,3MРх и служи за видео разговори и видео чат.

Под капачето се крие двуядрен Cortex A9 процесор с тактова честота, който е разположен върху платформата на Texas Instruments - OMAP 4460. Към това добавяме и един гигабайт RAM памет, която ще допринесе за изключително високата производителност на този нов смартфон.

Към целия пакет, до момента, можем да включим NFC чип, който добива все по-голяма популярност в САЩ и Западна Европа, LTE технология от четвърто поколение (4G), както и стандартните акселерометър, дигитален компас, жироскоп, барометър и сензор за близост.

Батерията на Galaxy Nexus е с капацитет 1750 mAh, което би трябвало да ви стигне за ден - два умерена работа с телефона. Откъм вътрешна памет новият Nexus ще се предлага в два варианта - с 16GB и с 32GB памет. Но (и тук е едно от съществените подобрения спрямо Nexus S) за разлика от предшественика си Galaxy Nexus ще разполага и със слот за разширителни карти, през които можете да увеличите капацитета на телефона с до 32GB.

Продажбите на SGGN стартират през ноември в Северна Америка, Азия и Европа, което означава, че съвсем скоро звездата на Samsung и Google може да изгрее и в нашата мила родина.

Това, което виждам в SGGN и ICS, определено ме кара да вярвам че Google прави поредната крачка напред в битката с основния конкурент Apple. Операционната система изглежда много по-интуитивна и лесна за използване, връзката с интернет, социалните мрежи и други устройства също е максимално улеснена. Телефонът е с голям дипслей с много висока разделителна способност и характеристики напълно конкурентни спрямо пазара в момента.

Не знам за вас, но аз със сигурност обмислям да захвърля моя Nexus S и да счупя прасенцето-касичка, за да пъхна в джоба си новото, жестоко творение на Google и Samsung. 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ