Съвети за начинаещи шофьори

23.08.2017, 14:15

Полезно четиво!

   
 
Съвети за начинаещи шофьори

Дори и тези, които не са за първи път зад волана, не винаги знаят за тънкостите, които улесняват управлението на автомобил. Шофирането е огромна отговорност, затова послушайте нашите съвети!

Проверете дали огледалата са настроени правилно

Ако огледалата не са настроени правилно, се появява сляпо петно. Това е част от пътя, която не виждаш и може да не забележиш колата в съседната лента. За да го избегнеш, регулирай страничните огледала, така че твоята кола да не се вижда в тях или да се вижда много леко.

Огледалото за обратно виждане се настройва така, че задният прозорец на автомобила да е напълно видим в него. Когато регулираш огледалата, заеми стойката, в която обикновено шофираш.

Научи се да усещаш къде са колелата

За да можеш да заобикаляш дупките по пътя и да не драскаш колата в  бордюра, трябва да се научиш да усещаш къде са гумите на колата. За да направите това, вземи празна пластмасова бутилка и я постави върху асфалта. Преминавай през нея с дясната и лявата предна гума. Отвори прозореца, за да чуеш смачкването на бутилката.

Паркирай, съсредоточавайки се върху прозорците и огледалата

1965291

Ако паркираш пред бордюра, спри веднага щом видиш бордюра под страничното огледало. Така разстоянието до бордюра ще бъде минимално и няма да надраскаш бронята.

Ако паркираш паралелно на бордюра, залепи парче цветно тиксо под предното стъкло. Веднага щом линията на бордюра съвпадне с маркировката, спри.

Ако двигателят не стартира, включи дългите светлини

Понякога през зимата двигателят не стартира от първия път. Преди да започнете, загрейте батерията - включете радиото или аварийните светлини за минута.

Включи климатика

Дори и да не използваш климатика (например през зимата), включи го за кратко време. В противен случай охлаждащата течност ще изтече и тръбите ще изсъхнат.

Използвай ръчната спирачка редовно

Дори и да не паркираш колата под наклон, редовно използвай ръчната спирачка, за да поддържаш колата. Не я използвай обаче при е тежки студове, за да не се развалят накладките.

Ако колата в съседната лента спира, ти също трябва да намалиш

1965290

Ако видиш, че колата, която шофира пред теб в съседната лента, започва да спира, макар да изглежда, че няма препятствия пред нея, намали скоростта. Възможно е друг шофьор да пропуска пешеходец или животно, което се пресича пътя.

Не завъртай гумите предварително, когато чакаш за ляв завой

Ако трябва да завиеш наляво и да пропуснете приближаващите автомобили, не бързай да завърташ колелата. Опасно е! Те трябва да изглеждат прави. Ако друга кола ви удари отзад, с изправени гуми, може да те изпрати в насрещното платно, където сблъсъците с други автомобили няма как да бъдат избегнати.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ