Не обвинявайте самоуправляващите се автомобили за произшествия, причинени от хора!

09.05.2018, 14:00

Вижте видео от наскоро разиграла се катастрофа, включваща автономна кола на Google.

   
 
Не обвинявайте самоуправляващите се автомобили за произшествия, причинени от хора!

Автомобилна катастрофа, включваща една самоуправляваща се и две карани от човеци коли, се разигра преди няколко дни във Финикс, Аризона. Събитието се превърна в национална история и постави автономните коли отново под фокуса на разгорещени дебати. В случая обаче автономната кола се оказала по-скоро жертвата, отколкото причинителят. Но не бихте се сетили за това само по заглавията на новините, често придружени от кадри на раздробената Chrysler Pacifica с лого на Waymo (проект на Google за разработване на автономни коли). 

Що се отнася до това, което наистина се е случило, ето как полицията описва катастрофата в официалния си доклад: "Този следобед, по обяд, превозно средство (Honda sedan)... е трябвало да се отклони рязко, за да избегне удър с друго превозно средство... Докато Хондата се отклонява рязко, тя... се врязва в пътуващата с бавна скорост и автоматичен режим Waymo."

И ако сте скептично настроени към способността на полицейските служители да предават истината, съобщават от Reason, можете да видите и видеоклипа, заснет от камерата на Waymo, потвърждаващ полицейския репорт:

Разбира се, автономните автомобили може би скоро няма да проявят най-оптималното поведение на пътя, поради което заслужават да бъдат критикувани, когато това е нужно. Сравнително наскоро, например, автономна кола на Uber забелязала пресичащ пешеходец, но не спряла, което причинило смъртта на злощастния човек.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ