Кораб-платно - бъдещето на товарните плавателни съдове

24.01.2015, 14:33

Революционна идея намалява вредните емисии

   
 
Кораб-платно - бъдещето на товарните плавателни съдове

Както знаете, един от основните екологични проблеми на човечеството е свързан с вредните емисии на изгорелите газове, отделяни от голям процент машини, в това число плавателни съдове. Приблизително 90 000 товарни кораба плават в моретата и океаните 24 часа на ден и на тях се полагат около 3% от световните емисии на въглероден двуокис. Добрата новина е, че съвсем скоро има реална възможност този процент да бъде драстично намален, благодарение на една революционна идея...

1465024

Vindskip е името на концептуален плавателен съд, измислен от норвежката дизайнерска компания Lade. Интересното тук е, че плавателният съд на бъдещето използва технологии от миналото, за да намали нивата на отделяния въглероден двуокис. Формата му е внимателно подбрана, така че високите му бордове да играят ролята на платно, задвижвано от вятъра, което ще облекчи работата на двигателя. Той от своя страна работи с втечнен природен газ, вместо с дизел, което трябва да намали разхода на гориво до 60%, а количеството на вредните емисии с 80%.

1465023

Мощен бордови компютър пък ще се грижи да изчисли най-добрия маршрут за Vindskip въз основа на дневните данни за времето. По този начин корабът ще заема най-удачния ъгъл спрямо вятъра, така че да се извлече максимална полза от алуминиевия му корпус. Норвежката коработранспортна компания Wilhelmsen вече е проявила интерес към идеята и първият кораб, построен по иновационната технология, се очаква да се появи през 2019 г.

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ