Китарата робот на Гибсън

25.06.2014, 13:45

Край на досадното ръчно настройване

   
 
Китарата робот на Гибсън

От 7 декември 2008 г. много китарни ентусиасти по света имат възможността да се докоснат до китарата робот на известната марка Гибсън. Това е първата по рода си самонастройваща се китара, снабдена със собствен компютър и механизирано настройващо устройство. Тази специална серия на модела Лес Пол на Гибсън в началото беше достъпна в лимитирани количества, като се падаха горе-долу по 10 китари на всеки 400 разпространители на този вид инструменти.

Какво представлява китарата робот?

Китарата робот на Гибсън има вграден електронен тунер, компютър, както и механизирано настройващо устройство, което повдига или сваля тона индивидуално на всяка струна, докато всички не минат перфектно в един строй. Борд компютърът се използва и за да превключва от стандартния строй към други алтернативни строеве.

1318537

Какво се харесва в нея?

Преминаването от стандартен в нестандартен строй кара всеки музикант малко или много да се замисли коя струна на кой тон трябва да отговаря. Китарата робот улеснява мъките като се справя с този проблем доста по-бързо и спестява време. Освен времето, роботът може да спести и пари с функцията за самоинтонация на китарата. Вместо да оставяте инструмента си на лютиер, който ще ви вземе 50 лв., за да настрои фино китарата ви, от Гибсън са се погрижили произведението им да може чрез вградения компютър да регулира бриджа и седлата на струните до достигането на точния тон. Това гарантира безпроблемно свирене по целия гриф на китарата без фалшиви звуци.

Другото нещо, от което почитателите на Гибсън остават възхитени, е уникално красивият цвят на китарата – той преминава от нежно сребристо в центъра към красиво ярко синьо по краищата на инструмента. Този специфичен цвят е създаден специално за роботния модел на Гибсън Лес Пол и за жалост не е достъпен за всеки един инструмент на фирмата. Още по-хубавото на модела е, че притежава характерния дълбок и плътен тон на Лес Пол.

1318536

Какво не се харесва в нея?

Има много неща, които не се харесват в китарата робот. Нещо, което леко изнервя потребителите, е проблем, който се появява от време на време при настройването на първа и втора струна, което забавя целия процес на туниране. В този случай, ако тонът е само леко извън строя, става по-бързо, ако се заемем ръчно с настройването. Най-голямото притеснение на притежателите на тези китари е конструкцията им. Въпреки че тялото на китарата е от солидно дърво, издърпването на потенциометрите, чрез които се превключва за ръчно настройване, изкарва китаристите извън кожата им. Дали не е имало начин да се измисли не толкова "паянтов" вариант? Евентуален ремонт на китарата също би бил проблем, който е доста скъп за решаване. В китарата робот има бая неща, които могат да се развалят и да бръкнат сериозно в джоба на нейните притежатели. А ако това се случи, няма да могат да си закупят нужната част от местния музикален магазин.

Толкова ли е добра, колкото са очаквали хората?

Изненадващо, да. Когато за пръв път се съобщава за китарата робот, повечето занимаващи се с китари са скептични. Според тях китара, която се настройва сама, е ненужна иновация, но Гибсън успяват да докажат с произведението си, че то може да бъде много полезно.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 26.06.2014 | 13:33
3 Предпочитам да си я настройвам ръчно, чувството е, като да си сменяш скоростите в колата, а не да е автоматик ! :)
от Не е посочен | 25.06.2014 | 14:08
2 Интересна и много готина
от Не е посочен | 25.06.2014 | 13:51
1 Много готино изглежда
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ