Какво става, ако стреляш, движейки се със скоростта на куршума?

08.03.2019, 09:00

Забележителен експеримент

   
 
Какво става, ако стреляш, движейки се със скоростта на куршума?

Да предположим, че се състезаваш с престъпници със скорост от 300 км/ч. За да се измъкнеш от нападателите решаваш като типичен Джейм Бонд да стреляш назад. Лошото: движиш се със същата скорост, с която ще се движи куршумът. С други думи: караш с 300 километра и ще изстреляш куршум, който се движи със същата скорост. Какво ще се случи?

Означава ли това, че куршума ще остане на място? На пръв поглед това може да изглежда като глупав казус. В действителност обаче това е много интересна задача, тъй като нейното решение може да бъде полезно за инженери, които конструират бойни самолети и разработват оръжия, които да стрелят по посока обратна на полета.

Значи, ако се движиш със скоростта на куршума и стреляш на пръв поглед ни се струва, че той просто ще падне на земята. Работата обаче е по-сложна. Първо, дори ако куршумът може да лети със скорост от 300 км/ч в обратна посока (със същата скорост като теб), ще отнеме малко време, за да достигне това ускорение. По този начин той не пада веднага след като дръпнеш спусъка. Също така трябва да се вземе предвид и скоростта на вятъра.

Виж видеото на Mythbusters, за да видиш точно какво ще се случи!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ