Как се правят корковите тапи за бутилките с вино?

15.11.2017, 11:15

Обогати пиянските си познания

   
 
Как се правят корковите тапи за бутилките с вино?

Корковата тапа в сегашния си вид се появява през XVII век, когато стъклената бутилка започва да се използва масово. Преимуществото е в това, че тя запазва формата си и не влияе на вкуса на съдържанието на бутилката.

Но как се прави?

Тапата се произвежда от кората на на корковия дъб (Quercus suber) и съставен основно от суберин. Еластичността и почти пълната водонепропускливост на корка го правят особено подходящ за производство на тапи, главно за бутилки с вино. За тази цел се използва около 60% от производството на корк. Друго основно приложение на корка са плоскости, използвани в строителството. Около 50% от корка се произвежда в Португалия.

Първият пък, когато кората се сваля от дъба е в точно определен сезон и едва след като дървото стане на няколко десетки години. От кората на едно растение могат да се получат около 1000 тапи, а за най-качествени се смятат тези от дъбове на възраст 150 години.

Срязаната кора на дървото се сортира и само най-качествените образци се изпращат в цеха за производство. След това се изсушава под открито небе и отново се сортира само най-качественото.

Бракуваните се обработват специално и се използват за средния клас вино, а тези за най-евтиното се правят от остатъците.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ