Илон Мъск представи плана си за колонизиране на Марс 2

28.09.2016, 12:45

Пътешествия до Червената планета могат да са възможни съвсем скоро

   
 
Илон Мъск представи плана си за колонизиране на Марс

През тази седмица в Гуадалахара, Мексико се провежда Международния конгрес на астронавтите, а един от най-интересните и очаквани моменти на него беше вчера, когато собственикът на частната американска космическа компания SpaceX Илон Мъск представи амбициозния си план за колонизация на Марс и превръщане на човечеството в мултипланетарен вид, съобщава Business Insider.

В смятаната за най-голямата реч в кариерата му, милиардерът разказа за идеята на SpaceX да построи система от огромни космически кораби (Interplanetary Transport System (ITS)), които ще могат да транспортират поне 100 души и голямо количество материали. Продължителността на пътуването ще варира между 80 и 150 дни, според отдалечеността на Марс от Земята, а Мъск смята, че първото такова може да стане през 2025 г., но това е "най-оптимистичният график".

Междупланетарният кораб ще е по-голям от всеки космически апарат, създаван някога, като ракетата, която ще го изстрелва ще е висока 122 метра, а модулът, който трябва да достигне Марс - 50 метра. Веднъж щом корабът е напуснал атмосферата, ракетата ще се върне на Земята, където да бъде презаредена и да ѝ бъде закачен танкер с гориво. След това тя отново ще настигне пътническия модул за да го зареди с необходимото гориво за достигане до Червената планета и пак ще се върне обратно.

Съвсем очаквано в началото билетите за едно такова приключение ще струват около 500 хил. долара, като според Мъск именно цената е най-голямото препядствие пред проекта, тъй като общата му стойност ще е близо 10 милиарда. Надеждите на SpaceX са за партньорство между публичния и частния сектор.

Илон Мъск твърди, че с идеята за многократно използване на корабите, цената е възможно да падне драстично, веднъж щом ITS заработи. За да илюстрира това, той използва като пример пътуване с Боинг 737. Една подобна машина струва 90 млн. долара и транспортира 180 души. Ако се използваше само за един полет от Лос Анджелис до Лас Вегас, то билетът би излизал по 500 хил. долара на човек. Понеже обаче самолетът извършва много полети, днес може да се намерят билети за по 43 долара заедно с таксите и данъците.

Цялостната идея на SpaceX е превръщането на човечеството в мултипланетарен вид. Според Мъск Марс е подходящ за колонизация, защото там достига слънчева светлина и има атмосфера. Продължителността на един ден е сравнима с тази на Земята и е възможно да се отглеждат растения. "Около един милион души могат да живеят на Марс в обозримо бъдеще" - заяви той. - "Това ще е едно голямо приключение"

Амбициите са колония на Червената планета да бъде построена в близките 100 години, като за целта ще са необходими около 10 хиляди полета. Звучи малко като приказка, но Мъск казва, че "няма как да стигнем Марс, ако не мечтаем". 

Остава само да почакаме и да видим дали мечтата може да се превърне в реалност.

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ