Ето как се правят виниловите плочи!

16.11.2017, 15:45

Обогати музикалните си познания

   
 
Ето как се правят виниловите плочи!

Обясняваме накратко:

"Грамофонната плоча е аналогов носител на информация, най-често изработен от поливинилхлорид, който се използва за репродуциране на звук от грамофон. Грамофонът е патентован от Берлинер на 26 септември 1887 г. Първите плочи били от цинк. През 1893 г. на пазара се появяват първите грамофонни плочи от ебонит, които имат продължителност на записа от 2 минути при 70 оборота в минута. Три години по-късно ебонитът е заменен с шеллак. Първите реални грамофонни плочи са създадени около 1890 година, малко по-късно са пуснати и първите плочи за потребителите, които вече са се слушали при честота на въртене 78 оборота в минута."

От края на  XIX до края XX грамофонната плоча е най-разпространения носител на музика. Те са били евтини и пригодни за употреба от сравнително достъпна и евтина техника – грамофони.

Недостатъците на винила са се явявали: лесната повреда от топлина и влажност, лесна повреда от иглата и неизбежното износване.

Как работи:

"Дискът (плочата) поставен на грамофона, се върти с постоянни обороти от порядъка на 78 ; 45,1 ; 33⅓ или 16⅓. Върху диска има бразда, която представлява улей, канал и тази бразда е насочена спирално към центъра на диска (плочата); тази бразда представлява записа. Когато плочата е поставена на грамофона и се върти с определените обороти, върху плочата се поставя иглата, която е закрепена на тонрамото. Трептящата игла е свързана към звукоотнемателя (дозата), по този начин иглата влиза в браздата (канала) на плочата и започва да трепти, тези механични трептения на иглата се предават на дозата и се трансформират в електричен сигнал. "

А ето и как се произвежда:

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ