Еволюцията на пернишката мечта: развитието VW Golf GTI в последните 40 години

20.03.2017, 11:15

От далезната 1930 година

   
 
Еволюцията на пернишката мечта: развитието VW Golf GTI в последните 40 години

Volkswagen Golf GTI е основател на цял един клас. Иначе казано преди около половин век, група инженери от Volkswagen взели най-новата инжекционна система на Bosch и я тъпчат в двигателя на Audi 80, а после я поставят в новия Golf.

Технически погледнато, това не е първият хотхеч в света, но е първият такъв автомобил направен кадърно. Голяма част от произведените автомобили от серията са в движение и днес по улиците главно на Перник, което е явно доказателство за това, че инженерите на Volkswagen са си свършили работата добре.

Golf GTI Clubsport S е последния създаден модел – далечен роднина на култовия Golf 1 GTI. Тук нямаме задни седалки – за да успее да се превърне в най-бързия сериен автомобил с предно предаване на "Нюрбургринг". "Гражданската версия" Clubsport Edition 40, който е доста по-култивиран и става за ежедневно ползване, но въпреки това разполага с 261 к.с. и 350 Нм. "Overboost" турбината помага на двигателя да произведе още по-голяма мощност – 286 к.с., но само в рамките на 10 секунди – това вече я яко!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ