Виртуална реалност vs Обогатена реалност: Кое е бъдещето?

25.11.2016, 14:00

Къде са предимствата на две от най-интересните нови технологии

   
 
Виртуална реалност vs Обогатена реалност: Кое е бъдещето?

Когато става въпрос за нови технологии в света на забавленията и игрите, трудно може да се открие нещо по-иновативно и интересно от виртуалната реалност (Virtual Reality) и обогатената реалност (Augmented Reality). Те не просто се базират на добре познатите принципи в развлекателната сфера, ами направо ги обръщат наопаки и създават цели нови светове. Но как да разберем коя от двете реалности е бъдещето?

VR и AR предлагат авангардни изживявания използвайки нови начини за игра и най-доброто, на което технологията е способна днес. Въпреки това двете имат много различни подходи. VR залага на тоталното потапяне в една алтернативна вселена, докато AR се фокусира върху сливането на виртуални елементи с обграждащата ни среда. 

Предимствата на Виртуалната реалност (VR):

VR вече слага своя отпечатък върху гейминга с устройства като Oculus Rift и PlayStation VR, които предлагат коренно различно изживяване, в сравнение с гейминга, на който сме свикнали. VR разчита на огромни светове, в които потребителите могат да се потопят, а главната цел е разликата между тях и реалността да бъде максимално трудна за намиране.

Възможностите на виртуалната реалност са на практика неограничени, като с нея можем да пробваме неща, преди да ги купим, да правим виртуален тест драйв на автомобил, да разгледаме най-екзотичните места в света и т.н. Също така, благодарение на своята компактност (говорим за очила все пак), VR технологията е изключително лесно преносима.

Въпреки това, съдържанието, което съществува за VR на този етап е доста постно и незадоволително. Накратко казано, пред виртуалната реалност има дълъг път и доста работа, за да изпълни потенциала си.

Предимствата на Обогатената реалност (AR):

AR залага по-малко на подхода "всичко или нищо", като смесва виртуалната реалност с обграждащия ни свят, създавайки едно доста по-познато изживяване. За много потребители обогатената реалност е по-интересна, тъкмо заради тази интеракцията с реалния свят, която предлага. 

Може би най-добрият пример за AR е хитовата игра Pokemon Go, която накара целия свят да излезе по улиците и да търси покемони. Тя се превърна в най-популярната мобилна игра на всички времена и основна заслуга за това имаше AR технологията, която позволи на хората да взаимодействат с играта на едно съвсем ново ниво. Вместо да ни вкарва във виртуален свят, тя прехвърли играта в истинския.

Благодарение на Pokemon Go и приложения като Snapchat, AR вече постигна това, което VR предстои да постигне. Обогатената реалност се възприема в най-различни форми и хората вече започнаха да свикват с нея, докато виртуалната все още представлява своеобразна новост, с която публиката не е достатъчно добре запозната.

Кой печели?

В битката между VR и AR е трудно да се определи кой ще надделее в крайна сметка, тъй като и двете все още се намират в много ранни стадии от развитието си. Най-вероятно те ще се разграничат една от друга и ще намерят собствена ниша, като виртуалната реалност ще разчита на по-рядкото, но тотално потапяне в нейния свят, докато обогатената реалност ще залага на ежедневни и по-кратки преживявания, заради социалния аспекти, който добавя преплитането ѝ с реалния свят.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ