Motorola DROID RAZR - най-тънкият смартфон на планетата  9 Виж всички снимки

21.10.2011, 15:06

   
 

Когато Samsung и Google представиха своя Samsung Google Galaxy Nexus преди няколко дни, успяха да засенчат една не по-малко важна премиера в света на смартфоните - тази на Motorola DROID RAZR - най-тънкият смартфон правен до момента.

Новият хит от Moto бе представен в САЩ от компанията производител и основния дистрибутор - местния мобилен гигант Verizon. Още от първите снимки на тази интересна джаджа стана ясно, че обещанията на Motorola за тънък и здрав телефон са изпълнени и то със стил.

DROID RAZR е тънък едва 7,1 мм, което е много под 8,49 мм, колкото е дебелината на Samsung Galaxy SII (който се водеше най-тънък до момента). Дизайнът на новия "дроид" наподобява този на предшествениците му - DROID X/X2, като RAZR има дори същата "гърбичка" в задната си част, в която са монтирани камерата и другите важни екстри, позволяващи на този смартфон да е не само тънък, но да има и висока производителност.

Освен тънък и стилен, този телефон е и адски издръжлив. Типично за всяко едно от творенията на Motorola дисплеят е предпазен от подсиленото покритие на Corning - Gorilla Glass, което е устойчиво на надраскване и удари. Новото, спрямо останалите модели на компанията до момента, е покритието на гърба на телефона, което е от Kevlar нишки - същите, които се използват за производство на бронежилетките на хиляди полицаи и военни по цял свят. Доста здраво, а? Разбира се, всичко това не би било от значение, ако телефонът бе уязвим спрямо навлажняване или намокряне, но и в този аспект от Motorola са си "вързали гащите". Специален слой от наночастици предпазва "вътрешностите" на DROID RAZR от намокряне, като по този начин прави телефона почти неуязвим (все пак е телефон, не танк).

Стига толкова за външния вид на RAZR, време е да погледнем "под капака". От Moto обещаха един по-бърз и по-мощен смартфон и лично аз смятам, че са се справили доста добре. Процесорът на новия телефон е двуядрен Cortex A9 с тактова честота от 1,2 гигахерца. Този чип, заедно с 1 GB RAM памет работят върху платформата OMAP 4460 на Texas Instruments, което означава, че вътрешно DROID RAZR почти не се отличава от "супертелефона" на Google и Samsung - Galaxy Nexus. Капацитетът на вградената памет също е сходен, тъй като Nexus-ът има версия с 16GB, с колкото разполага и новият RAZR, като тази памет може да бъде разширена с още до 32GB посредством допълнителна microSD карта.

Разбира се, за разлика от новия Nexus, Motorola-та е с по-стара версия на Android OS - Gingerbread 2.3.5, но, предвид техническите параметри на телефона, можем да сме съвсем сигурни, че и DROID RAZR ще получи последната версия - Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Определено новата операционна система ще е нужна на RAZR, за да може още по-пълноценно да се възползва от другите екстри, с които от Motorola са го оборудвали - 8-мегапикселова камера с възможност за заснемане на видео с HD качество от 1080р, 2-мегапикселова предна камера, която пък също може да улавя видео с висока резолюция, макар и при качество от 720р. Към това добавяме стандартните акселерометър, сензор за близост, HDMI порт, цифров компас и т.н.

Съвсем очаквано DROID RAZR е телефон от 4-то поколение (4G) посредством Long Term Evolution технология. С това вярвам, че завършихме изцяло образа на един супер мощен, супер тънък и супер издръжлив телефон, с който Motorola за пореден път доказват, че са обратно в играта и са готови да се борят за място в челото. Определено това е един смартфон за динамичния джентълмен, който никога не знае в каква ситуация ще се окаже и при какви външни условия ще трябва да разчита на своя верен "умен" телефон.

DROID RAZR вече е наличен на америкаснкия пазар, а в Европа, Азия, Африка, Южна Америка и Близкия Изток ще дебютира през ноември. Определено очаквам с нетърпение появата на телефона в България. Да е здрав, колко да е здрав, добре знаем, че в нашата мила родина и танк може да спука гума!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ