6 съвета за безопасността на всички моторджии

18.05.2015, 11:03

Защото тя е на първо място

   
 
6 съвета за безопасността на всички моторджии

Когато времето се оправи и слънцето започне да се задържа на небосвода по-дълго време, улиците бавно се изпълват с едно специфично жужене, което през зимата е липсвало. Скутери и мотори смело подават муцуни от гаражите, а собствениците им с пламък в очите ги подготвят за топлия сезон, в който да карат на воля.

Навсякъде тези двуколесни машини започват своя поход, затова и решихме, че е редно да припомним няколко съвета за безопасност, чрез които моторджиите да запазят живота и здравето както на всички около тях, така и на самите себе си.

1. Възрастта на каската

Дори и никога да не сте падали и каската ви да е непокътната след години каране, имайте предвид, че може би е по-добре да я смените. Причината е в това, че с времето лепилото, пластмасите, шевовете и изобщо повечето материали, използвани за изработването на каската, започват да се скапват и да се разпадат. Да не говорим, че главата ви се поти, потта попива в каската и по този начин забързва процеса по скапването ѝ. Не експериментирайте, а просто си купете нова.

2. Състоянието на гумите

Всеки човек, който шофира, знае, че гумите на автомобила или мотора му трябва да са в отлично състояние. Въпреки това твърде често виждаме водачи, които чакат до последно преди да сменят гумите се, рискувайки по този начин своя живот, както и този на хората около тях.

3. Проверка на течностите

Смяната на маслото е задължителна процедура, но същото важи и за спирачната течност, защото застояването ѝ води до по-дълъг спирачен път, което, ще се съгласите, вече си е проблем.

4. Екипировката

Наясно сте, че качествената защитна екипировка никак не е евтина. А ако сте имали инциденти и специалните ви дрехи са ви защитили, то със сигурност по тях има следи и дори скъсвания. Прегледайте добре екипировката си и ако не можете да оправите дребните проблеми, помислете за нова.

5. Правилният визьор

Сега ще ви изненадаме с шокиращ факт: За да карате мотор, е изключително важно да виждате добре. Затова и трябва да подберете най-добрия за вашите нужди и навици на каране визьор, който ще ви предоставя необходимата видимост при всякакви ситуации.

6. Налягането в гумите

Освен самите гуми и тяхното качество, задължително е да проверите и налягането в тях, за да сте сигурни, че моторът ви е напълно подготвен за дългите трипове, които сте запланували.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ