6 революционни изобретения, дело на деца и младежи 6

26.08.2014, 17:05

Малки, но вече са по-умни от нас

   
 
6 революционни изобретения, дело на деца и младежи

Най-гениалното нещо, което сме изобретявали за последно беше в пети клас, когато измислихме как да плюем съученичките с парченца хартия с помощта на химикалки. Оттогава не сме създавали нищо смислено, освен текстовете в Div.bg, разбира се. По света обаче има деца и младежи, които знаят какво да правят с мозъка си и изобретяват разни интересни неща. Точно за тях смятаме да ви разкажем сега.

13-годишният Келвин от Сиера Леоне и неговите батерии

Той ги създава буквално от боклуци. Освен батерии, прави и генератори. Напълно самоук е и на всичкото отгоре е създател, мениджър, водещ и диджей (псевдонимът му е DJ Focus) на собственото му радио. Разбира се, радиото работи посредством генератор, дело на Келвин.

Детски автомобилен колан

Андрю Шулер може да е само на 12 години, но отдавна изобретява разни джунджурии. Миналата година в училището му организират конкурс за изобретяване на нещо, направено от ластици. Преди време Андрю е шокиран от новината за бебе, забравено в колата през лятото и по-късно починало. Като най-голямото дете в семейство с четири малчугани, Андрю измисля колан, който да напомня на шофьора, че на задната седалка има дете.

Близалки против хълцане

Всички хълцаме и най-големият проблем е да спрем. 13-годишната Малъри Кийвман сякаш е открила "лечение" на този досаден проблем - близалка против хълцане. Идеята ѝ хрумва в кухнята. Тя полива обикновена близалка с ябълков оцет и захар. "Близалката "дразни" нервите в гърлото и устата. По този начин ги стимулира още повече и прекъсва "сигнала", водещ до хълцане." Казва малката изобретателка.

Фенерче, работещо с телесна топлина

Ан Макосински е 15-годишно момиче от Канада. Тя измисля фенерче, което излъчва достатъчно светлина и работи само с топлината от ръката, която го държи. С други думи - малко количество енергия се пренася от ръката към самото фенерче. Светлината не е ярка, но е достатъчна, за да намерите в тъмното ключовете си или да четете книга.

Почистване на океана

19-годишният Боян Слат е изобретил система, наречена Ocean Cleanup Array. Чрез нея могат да бъдат изчистени 7.5 милиона тона боклук от Световния океан. Идеята плаващи платформи да бъдат поставени на местата с боклук така, че да оформят нещо като тунели. Тези тунели ще задвижат боклуците в желаната посока към места, където ще бъдат филтрирани и разпределяни за рециклиране.

Едноминутно зарядно за телефон

Иша Каре е на 19 години, възпитаничка е на Харвард и е направила технологично откритие, което дава възможност за реална промяна в начина на зареждане на мобилните телефони. Става дума за устройство, което складира огромно количество енергия на малко пространство. Освен че може лесно да се пренася заради малкия си размер, зарядното действа изключително бързо.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 08.11.2014 | 20:09
1 молвя колжете ми матерялите и инструкците
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ