6 неща, които са измислени през войната

21.01.2016, 19:00

Тогава човечеството мисли най-много

   
 
6 неща, които са измислени през войната

Явно хората са най-съсредоточени върху разработката на различни изобретения, когато над главите им хвърчат куршуми и ракети. Колко са полезни и колко вредни, не е наша работа, ние само разказваме.

1. Маргарин

1633223

През 60-те години на 19 век френският император Луи Наполеон III обявява награда за този, който създаде задоволителен заместител на маслото, подходящ за използване от войската и ниските съсловия, следователно на много ниски цени. Френският химик Иполит Меж-Морис изобретява някаква гадост, наречена "олеомаргарин", като наименованието по-късно е съкратено до "маргарин".

Олеомаргаринът бил произвеждан от пречистена говежда мазнина, течната част на която се извлича под налягане и после се оставя да се втвърди. Комбинирана с бутирин и вода, тя била евтин заместител на маслото.

2. Консерви

1633218

Ако говорим за консервирана храна, то такава има още в Древен Египет. В гробницата на Тутанкамон е намерена консервирана патица в глинен съд, която е изкарала около 3 хиляди години. Иначе, ако говорим за съвременните консерви, нещата стоят така.

В края на XVIII век Наполеон (този път истинският) обявява висока парична награда за онзи, който успее да открие начин за трайно запазване на хранителни продукти. В онези години месо, плодове и зеленчуци се развалят много бързо. Малко известно e например, че повече войници са измрели от лоша храна, отколкото от куршуми.

Конкурсът във Франция е спечелен от Никола Апер. Парижкият готвач открил, че хранителните продукти могат да се стерилизират чрез загряване, а след това и да се консервират чрез херметическо затваряне.

Отварачката за консерви била измислена едва 45 години по-късно. Така че изгладнелите войници на фронта били принудени първоначално да отварят кутиите с щика на пушката или с нож и чук.

Според великия писател Джордж Оруел консервената кутия е дяволска измишльотина, той казва, че без това изобретение нямало да може да се стигне до Първата световна война.

3. Метална туба за бензин

1633220

20-литровата метална туба за бензин е секретна разработка на Хитлер от 1937 година. Сега се смята за класическа, защото след войната САЩ и Великобритания копират модела и го правят масов. За подготовката на войната нациска Германия произвежда 1000 туби за пехотата, която е разполагала с мотори и джипове.

4. Микровълнова фурна

1633217

Американецът д-р Пърси Спенсър се труди в лабораторията на "Рейтиън корпорейшън" в Бостън върху проект за разработка на радари през Втората световна война. Спенсър изучава сърцевината на генератор на свръхвисокочестотните трептения в сантиметровия диапазон, наречен магнетрон. По време на експериментите изследователят забелязва, че шоколадовият десерт, който имал в джоба си, се е разтопил.

Тогава той започва да експериментира, като поставя магнетрона в затворена метална кутия. Така се създава наситеност на електромагнитните вълни, които се отразяват от стените и не се губи енергия. Тези опити поставят началото на революция в готвенето, довела до създаването на микровълновата печка.

5. Секундно лепило

Секундното лепило (Цианоакрилат) е измислено през Втората световна война и не е направено, за да могат екшън героите да си залепят раните. Измислено е случайно от Хари Кувер, който се занимавал с оптични прицели.

6. Скоч лента

1633219

Пак през Втората световна война за закрепяне на различни взривове и изолация. После се оказало, че става за всичко.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ