5 мита, свързани със съвременните джаджи

20.05.2015, 14:03

Кое е по-добре – 8 или 12 мегапиксела?

   
 
5 мита, свързани със съвременните джаджи

С непрестанното навлизане на нови технологии и информацията, която ни залива отвсякъде, става все по-трудно да разграничим истината от празните приказки. Всеки си мисли, че знае всичко, а в крайна сметка мит или реалност е, че оставянето на телефона, включен към зарядно за по-дълго време от необходимото, е вредно за батерията? А, де... едни казват така, други иначе. От Div.bg се притичваме на помощ, за да развенчаем 5 мита, свързани със съвременните джаджи.

Мит 1

Много хора вярват, че компютрите Macintosh не са податливи на вирусни атаки. Това, разбира се, не е вярно. Макар и значително по-малко чувствителни към подобен вид външни злоупотреби в сравнение с компютрите с Windows, случва се и Мас-овете да бъдат ударени от някой куц Троянски кон.

Мит 2

Режим "инкогнито" в Google Chrome не означава, че ставате невидими в мрежата. Инкогнито е синоним на "частен", което означава, че активирайки режима, браузърът няма да следи историята ви и няма автоматично да влиза в профилите ви. Използването на тази функция е предназначено за случаите, в които други хора използват компютъра ви. Така те не могат да видят какви сайтове сте посещавали.

Мит 3

Ако и вие като повечето хора вярвате, че оставяйки телефона си включен към зарядното за повече от необходимото време, батерията ви се разваля по-бързо – грешите! Със сигурност на много от вас се случва да оставят мобилните си устройства да се зареждат цяла нощ. Със сигурност и много хора са ви предупреждавали да не го правите, защото съкращавате живота на батерията си. Е, спокойно, това е мит и няма доказателства, които да го потвърждават. Днешните телефони работят с литиево-йонни батерии, които са достатъчно умни, за да спрат да се зареждат, след като достигнат на капацитета си.

Мит 4

Развенчаваме още един мит, който е тотално грешен. Сигурно сте чували, че батерията на телефона ви трябва да се изтощи максимално, преди да я заредите. В действителност всяка батерия има ограничен брой цикли на зареждане, преди да изгуби способността си да задържа заряд. Причината батерията ви да се разваля е достигането на определения брой зареждания, а когато я включите към зарядно преди да се е изтощила напълно, продължителността на един цикъл намалява и животът на батерията може дори да се удължи.

Мит 5

Има ли значение броят на пикселите за качеството на камерата? Сигурно си мислите, че 12 мегапиксела са по-добре от 8 – отново не сте прави. Качеството на изображението се определя до голяма степен от това колко светлина може да поеме матрицата, следователно колкото по-голяма и качествена е тя, толкова по-добри снимки ще прави фотоапаратът ви. Броят на пикселите от своя страна се отразява най-вече на размера, в който можете да разпечатате снимката, без да се намали качеството ѝ. Обобщено в едно изречение – броят на пикселите няма толкова голямо значение за хубавата снимка, колкото характеристиките на матрицата, обектива, процесора, системата за фокусиране и т.н.

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ