13 огнестрелни оръжия и всичко за тях (Част 2)

26.11.2015, 14:45

Когато казармата липсва, се нуждаем от основни познания

   
 
13 огнестрелни оръжия и всичко за тях (Част 2)

След като вече ви разказахме за 7 от най-популярните и интересни оръжия, днес ще ви запознаем с още 6 от тях. Смятаме, че основните познания ще ви донесат само положителни ползи. Приготвили сме ви Glock 17, ТТ, ERMA MP38, Luger P08 (Parabellum), "Наган" и любимото на гангстерите в Бруклин Uzi. 

1. Glock 17

Маса 0,905 кг, патрон 9х19 мм Parabellum

Това е най-популярният пистолет, използван за охрана в света. В САЩ той заема 65% от пазарния дял на пистолети за охранители и органи на реда. Като цяло Glock 17 е предпочитано оръжие за множество национални въоръжени сили, цивилна самоотбрана и охранителни фирми. Произвеждан е в компанията Glock Ges.m.b.H, Австрия, а негов създател е инженерът и основател на компанията – Гастон Глок.

В клипчето може да видите стрелба на Glock 17, както и неговите аксесоари - заглушител, двоен пълнител и др.

 

 

2. ТТ

Маса 0,94 кг, патрон 7,62х25 мм

Той е разработен в началото на 1930 година от Фьодор Токарев като основен пистолет за Червената армия, за да замести револвера "Наган" 1895. Интересното е, че така и никога не заменя напълно "Наган".

Заради ниската си цена (в България се продава за около 160 лева), голяма дулна енергия (508 джаула) и мощта на боеприпасите, ТТ е предпочитано оръжие в криминалните среди. Куршум, изстрелян от ТТ, пробива армейска каска, прониква на 120 см. във вода, 35 см. в пясък, пробива 15 см. борова дъска и е в състояние да спре едра мечка.

1602889

3. ERMA MP38

Маса 5 кг, патрон 9х19 мм Parabellum, скорострелност 450 - 500 изстрела/мин.

Това е картечен пистолет, разработен в Германия и използван широко от парашутисти, взводни и отрядни командири по време на Втората световна война.

Видима особеност при автомата МР38 е алуминиева или бакелитова релса под цевта, която е използвана като опора при стрелба от място или от танк. Предпазителят е сложен между магазина и пистолетната дръжка и е направен от бакелит. На цевта липсва всякакъв вид изолация, което често изгаря ръката на войниците.

1602890

4. Luger P08 (Parabellum)

Маса 0,880 кг, патрон 9х19 мм Parabellum

Този пистолет е разработен през 1900 година от австрийския оръжеен конструктор Георг Люгер. Пистолетът е на служба в немските въоръжени сили, както и в държави-съюзници на Германия през първата половина на 20-и век. През тези години е бил и на въоръжение в България.

Казват, че пистолетът е непретенциозен и много удобен. Но тук по-интересното е името му: Parabellum – от известната латинска пословица "Si vis pacem, para bellum" (Ако искаш мир, готви се за война). Същото име получава и разработеният за пистолета патрон – 9×19 mm Parabellum.

1602886

5. "Наган"

Маса 0,880 кг, патрон 7,62х38 мм

Револвер система "Наган", както е цялото име на пистолета, е белгийски револвер, който е на въоръжение в редица страни от края на 19 до средата на 20 век.

Револверите от този вид са снабдени с 6-заряден барабан, използват боеприпаси с калибър 9 mm и са снабдени с механизъм с двойно действие (повдигането на ударника може да става както от ръката на стрелеца, така и автоматично при натискане на спусъка). Зареждането и изхвърлянето на гилзата става поединично.

Общо взето съвсем обикновен револвер, но интересен с печалната си слава. Според някои историци почти няма стар пистолет "Наган", с който не е убивано.

1602888

6. Uzi

Маса 3,5 кг, патрон 9х19 мм Parabellum, скорострелност 600 изстрела/мин.

Израелски картечен пистолет с широка популярност в света. Uzi e на въоръжение във войските, полицейските сили и специалните служби на повече от 100 страни. Той е компактен, удобен и ефективен - практически не дава засечки.

Действието на картечния пистолет е основано на принципа на отката на свободния затвор.

Разполага със сгъваем под него метален приклад. Може да бъде оборудван и с оптически или лазерни прицелни устройства, щик, тактическо фенерче, както и със шумозаглушител. Включително има и метална скобка над цевта за отваряне на бутилки. Наздраве.

1602887

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ