10 технологии, за които трябва да благодарим на НАСА

21.12.2014, 13:25

Ежедневието ни би било много по-различно ако ги нямаше

   
 
10 технологии, за които трябва да благодарим на НАСА

Без да предполагаме, част от нещата, които използваме често в ежедневието си, са създадени от НАСА. Целите, с които са измислени, са близки по приложение и на земята. Всичко изброено тук е направено, за да помага на човечеството, но как ли бихме се справили, ако тези изобретения бяха останали скрити за обикновения човек...

1. Портативна прахосмукачка

Едно доста удобно изобретение, когато трябва да се чистят някакви затънтени места, като например гънките на дивана, които крият доста изпуснати богатства. За него трябва да се благодари на НАСА. Идеята за изобретяването ѝ идва оттам, че астронавтите трябва да събират проби от своите мисии. НАСА възлага проект на компанията Black & Decker, като тя се справя повече от добре съз задачата. Изобретателите създават нещо средно между мини бормашина и мини прахосмукачка за целите на мисиите. След време от Black & Decker решават да адаптират технологията и така през 1979 г. се създава портативната прахосмукачка, достъпна за хората по цял свят.

2. Почистващите системи на басейните

През 60-те години НАСА създава пречистваща система, която унищожава микробите в питейната вода на астронавтите. Версия на това изобретение убива бактериите в басейните днес.

3. Термометър за уши

С въвеждането на този термометър през 1990 г. педиатрите доста улесниха своята работа. Сензор измерва инфрачервената енергия, идваща от тъпанчето, като само за няколко секунди се разбира каква е температурата на детето. Както знаем, на живачния термометър му трябват около три минути, за да постигне желания ефект. Всъщност изобретателите на този термометър използват такава технология за измерването на температурата на звездите.

4. Мемори пяна

Настоящите матраци, които са пълни с такава пяна, са резултат от поредната космическа разработка на НАСА. През 70-те години решават, че трябва да изобретят такъв пълнеж за пилотските места в техните совалки, за да е удобен полетът на техните астронавти.

5. Клещи за метал

Според един говорител на НАСА спасителните отряди имат нова машина, с която да улесняват максимално спасяването на пострадали при катастрофи на пътя. Резачката няма нужда от електричество, като се захранва сама с енергия от движението, което извършва. Подобна е технологията, която се използва за задвижването на отделни устройства в космическите совалки.

6. Изолацията вкъщи

В Космоса температурите са най-различни - от много студени до много топли. Така от НАСА решават, че трябва да облицоват отвътре и отвън своите космически кораби, за да могат астронавтите да оцеляват независимо от температурните промени. Тази технология се прехвърля и на земята и днес много домове са облицовани с такива материали.

7. Стъкла на очила, които не се драскат

През 70-те от космическата агенция разработват стъкло, което не се драска и чупи и се прилага върху шлемовете на астронавтите. Материалът е нещо средно между стъкло и пластмаса, като издържливостта му е поразителна. Днес милиони хора по целия свят се възползват от тази технология, която се използва в очилата им.

8. Спортните обувки

Технологията, използвана в спортните обувки, е разработена от бивш инженер на НАСА.

9. Wireless слушалки

В Националната футболна лига на САЩ треньорите дават своите указания на куотърбековете чрез такива слушалки. Трябва да са благодарни на Уоли Шира - един от астронавтите от 1962 г., който е сред първите, използвали слушалки без кабел по време на работа.

10. Одеяла за астронавти

Развитието на тези лъскави дрехи започва с изобретения от НАСА материал, който да топли астронавтите. Днес използването им намалява, защото обикновените хора, които мислят за защитата на природата, отчитат, че този неразграждащ се материал само ще навреди на околната среда.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ