10 начина, по които технологиите развалят живота ни

13.12.2016, 20:15

Наистина ще се замислите

   
 
10 начина, по които технологиите развалят живота ни

Всички знаем ползите от съвременните технологии, но и те, като повечето неща на този свят, имат своите негативни ефекти. Особено когато става въпрос за тези технологии, които използваме ежедневно. Те могат да променят навиците, характера и взаимоотношенията ни и то по някои много изненадващи начини. Вижте кои са те:

10. Ефектът на ехото.

Може да си мислите, че социалните мрежи са ефективно средство за преодоляване на различията, но това не е точно така. Алгоритмите на Facebook например са такива, че показват на потребителите съдържание, което е възможно най-близко до техните интереси, но също така и е сходно на съществуващите им гледни точки. В резултат хората трябва сами да търсят съдържание, подкрепящо различни от техните мнения, а повечето (разбираемо) не го правят. Това задълбочава проблемите, а взаимодействията между различните гледни точки най-често се проявяват под формата на конфликти и караници.

9. Технологията и затлъстяването.

Ясно е като бял ден, че иначе страхотните смартфони, таблети, 3D телевизори, лаптопи и гейминг конзоли допринасят за един много по-заседнал начин на живот. Но става по-страшно, когато прибавим цифри към това знание. Изследване на калифорнийския научен институт Милкен е разгледало статистиките за наднормено тегло в 27 страни и е достигнало до плашещо заключение: на всеки 10% увеличение на средствата, които една държава харчи за технологии, съответства 1% увеличение в нивата на наднормено тегло при населението.

8. Интернет намалява концентрацията.

Канадски специалисти, финансирани от Microsoft, са провели проучване върху влиянието, което дигиталните медии оказват над средната продължителност на вниманието на човека. Концентрацията на над 2 хил. канадци е била изследвана на скенер и ЕЕГ (електроцефалография) два пъти - веднъж през 2000 г. (началото на мобилната епоха) и веднъж през 2015 г. Резултатът: средната продължителност на вниманието е паднала от 12 на 8 секунди - удивителен спад от 1/3 само за 15 години.

7. Всичко е лесно достъпно в интернет и това ни прави по-нетърпеливи.

Възходът на Youtube и другите платформи за видео споделяне допринася за развитието на култура, в която хората не искат да чакат за нищо, особено за развлечения. Проучване на Университетът на Масачузетс е разгледало навиците на над 6 милиона интернет потребители, за да определи колко дълго би чакал едно видео да се зареди средностатистическият зрител. Отговорът: 2 секунди. След това хората масово се отказват от видеото. Лошото е, че този ефект се прехвърля и в реалността, където все повече търговци предлагат доставка на същия ден, а мобилни приложения, които предлагат лесна резервация за ресторант или бърза поръчка на такси, процъфтяват. Дали скоро няма да сме недоволни, ако таксито ни не дойде до 2 минути?

6. GPS влияе на дългосрочната памет.

В днешно време много от нас не могат да си представят как биха се оправили без Google Maps, но учените от Университетът МакГил в Монреал са представили 3 изследвания, които показват, че прекомерното разчитане на GPS може да увреди дългосрочната ни памет с възрастта. Причината е, че хипокампусът освен за спомените се грижи и за ориентацията ни в пространството. Така ако разчитаме на лесната GPS навигация и не упражняваме реалното си умение да се ориентираме, от това ще пострада нашата памет. 

5. Повече технология - по-малко творческо мислене.

И тук е лесно да си представим как огромното количество информация и ресурси онлайн биха насърчили едно по-креативно мислене като цяло, но в действителност отново е обратното. Изследователи от Университета на Илинойс са извършили проучване в тази насока и са заключили, че изобилието на информация води до по-малко творческа мисъл. Те твърдят, че когато човек разполага с по-малко ресурси, са му необходими повече творчески решения, за да постигне желания резултат и обратно.

4. Смартфоните нарушават навиците ни за сън. 

Причината е напълно неосъзната и идва от природата. Хората са програмирани да знаят кога да спят и кога да се събудят според околната светлина. "Червената" светлина (като тази, която виждаме на здрачаване) сигнализира на тялото, че е време за сън, а "синята" (цветът на сутринта) - че е време за събуждане. Проблемът е, че тази "синя" светлина се излъчва от смартфони, таблети и компютри, а това подтиска нивата на хормона мелатонин, който насърчава мозъка да заспи. 

3. Чатът влошава способността ни да общуваме.

Чатът се е превърнал в основен начин за ежедневна комуникация и се използва от всички - от първокласници до представители на третата възраст. Много се е изписало по въпроса за неговото въздействие в общуването, но нови проучвания сочат нещо още по-лошо: чатенето бавно ни лишава от способността да разпознаваме емоционални сигнали от другите. Такива невербални и визуални знаци са ключов компонент от всеки разговор на четири очи, но психолозите се притесняват, че липсата на опит с тях може да бъде много вредна за социалното развитие на децата, които израстват в такава среда. 

2. Заради Google помним по-малко неща.

На практика всеки един въпрос може да бъде отговорен от Google, което е нещо както изключително полезно, така и изключително проблематично. Учени от Харвард и Университета на Уисконсин изтъкват в ново съвместно изследване, че това е довело до т.нар. "Google ефект" - тенденция хората да считат интернет за нещо като външен хард диск, което ги кара да помнят по-малко информация. Изследователите са открили, че използването на интернет води до повишено "когнитивно самочувствие" - хората са сигурни, че знаят отговора на всеки въпрос, когато имат интернет на разположение. Проблемът е, че по този начин те започват да приемат Google като част от себе си, а не като инструментът, който всъщност е, и така не се стараят да запомнят конкретни неща.

1. Фалшиви новини разпространяват грешна информация.

През 2016 г. сайтовете за фалшиви новини достигнаха пика си и социални мрежи като Facebook и Twitter официално им обявиха война и започнаха битка с тях. Тези сайтове разпространяват грешна информация, като използват всички автентични прийоми на истинските новинарски сайтове, но целта им не е да информират хората, а да просто да ги накарат да кликнат. Проблемът е, че в интернет е пълно с хора, които сляпо вярват на тези "новини", без да ги проверяват допълнително, и по този начин си изграждат напълно погрешни мнения и гледни точки.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ